Vluchtelingencrisis17 feb '16 06:47

Oostenrijk pakt vluchtelingenprobleem op eigen houtje aan

Auteur: BNR Webredactie

Oostenrijk gaat een maximaal aantal vluchtelingen per dag opnemen. Dat heeft de Oostenrijkse regering bekendgemaakt. De Balkanlanden vrezen dat er hierdoor een ophoping van vluchtelingen zal ontstaan.

Vluchtelingen in de buurt van de Oostenrijkse grens. Foto: EPA/ANP
Vluchtelingen in de buurt van de Oostenrijkse grens. Foto: EPA/ANP

Eerder kondigde het land al aan dit jaar niet meer dan 37.500 vluchtelingen op te nemen. Hiermee neemt Oostenrijk een initiatief tot het oplossen van de vluchtelingencrisis, of in ieder geval het indammen van de instroom. Oostenrijk doet dit ook vooral om druk te zetten voor de EU-top van donderdag.

Dinsdag zijn de buurlanden van Oostenrijk bij elkaar gekomen om af te spreken dat er meer moet gebeuren, legt correspondent Stefan Bos uit. "Hongarije, Tsjechië Slovakije en Polen hadden tijdens de top al duidelijk gemaakt dat de Balkan afgesloten moet worden voor vluchtelingen, omdat ze bang zijn dat er nog duizenden mensen onderweg zijn."

Ze vrezen dat er hierdoor een ophoping ontstaat. Ook Hongarije heeft daarom gezegd dat ze de hekken zullen verstevigen. "De maatregelen van Oostenrijk betekenen grote problemen voor buurland Slovenië en verderop Kroatië, Servië en natuurlijk Macedonië. Oostenrijk heeft Macedonië inmiddels gewaarschuwd om de grenzen ook te sluiten."

Ondertussen heeft Hongarije al zo'n 100 kilometer aan prikkeldraad geleverd aan Macedoniër. "Dat hadden ze kennelijk nog over van de hekken die ze zelf al hadden. Het hek in Hongarije remt de stroom zeker af, maar het ziet er naar uit dat vluchtelingen toch manieren zien om door dat hek heen te breken. De regering in Hongarije wil ook meer gaan doen."

Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie noemt het besluit van Oostenrijk begrijpelijk en denkt dat er hierdoor ook minder vluchtelingen naar Nederland zullen komen.

Gerelateerde artikelen