Cruciale rol voor Turkije in 'Plan-Samsom' voor vluchtelingencrisis
Europa moet vluchtelingen meteen terugsturen naar Turkije. EU-voorzitter Nederland wil zo met een kopgroep van Europese Landen een oplossing forceren in de vluchtelingencrisis. Premier Rutte en PvdA-leider Samsom zien voor dit plan een cruciale rol voor Turkije.
Dat land zou dan een legale route voor 150 tot 250 duizend vluchtelingen moeten opzetten, vindt Samsom. Tegenover BNR benadrukt hij dat een deel van de afspraken al was vastgelegd in het Turkije-actieplan dat Frans Timmermans in november al uitonderhandelde met de Turken. "Voor de Turken geldt dat ze die 2,7 miljoen vluchtelingen moeten opvangen. Dat zet de Turkse samenleving ernstig onder druk, dus een legale route naar Europa is ook voor de Turken een zeer aantrekkelijke optie."
Samsom hoopt dat de hele EU zich uiteindelijk aansluit bij de plannen, maar op dit moment móet er gewoon iets gebeuren. "Als we gaan wachten op Tsjechië wordt het inderdaad nooit wat. Dan kies ik ervoor om met een kopgroep van landen die wél solidair zijn maar ook willen dat hun verzorgingsstaat houdbaar blijft voor de toekomst, zoals Zweden, Duitsland, Nederland en Frankrijk te starten. Dan komen die Polen en die Tsjechen later wel."
Daar zal wel wat tegenover moeten staan, verwacht Samsom, maar bang dat er op korte termijn meer geld bij moet is hij niet. "Misschien moet er later nog iets meer komen, maar voordat je dit hebt uitgegeven zijn we wel weer een paar jaar verder. Het gaat vooral om het feit dat we afspraken zullen moeten maken over de manier waarop zij 250.000 mensen asiel in Europa kunnen aanbieden."
D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma hoopt van harte dat ook andere landen zich achter het plan scharen. Het is vijf voor twaalf, zegt hij, en nog nooit was het gat tussen de beloften op papier en de daden in de praktijk was volgens hem nog nooit zo groot. "Ik vraag van het kabinet en Rutte wel realiteitszin. De premier heeft de lat heel hoog gelegd door een deadline van zes tot acht weken te stellen om de instroom naar nul te krijgen. Dat is een belofte die denkik door velen in de agenda is gezet."
Voorzet
Een goede voorzet om vluchtelingencrisis op te lossen, zegt Turkije-correspondent Marc Guillett. "Als er niks gebeurt moet er nog veel meer geld naar Turkije, dus op zich is dit denk ik een hele goede manier om de crisis beheersbaar te maken. Ik verwacht niet dat Turkije nu meteen staat te springen, maar het is voor het eerst echt een praktisch plan."
De Turkse premier komt op 10 februari naar Nederland voor een ontmoeting met premier Mark Rutte en Guillet vermoedt dat ook Turkije dit plan zal zien als een signaal dat de EU het vluchtelingenprobleem wel degelijk serieus neemt. Die naar schatting 40 tot 50 procent economische vluchtelingen moeten in Turkije blijven. Dat is een Turks probleem Ze proberen dat probleem beheersbaar te maken door de vluchtelingen werkvergunningen te geven, dus aan allebei de kanten is er beweging."
Italië
Vooralsnog zitten de EU-lidstaten in een flinke impasse over de vluchtelingenproblematiek, zegt Europa-verslaggever Anke Truijen. Vooral Italië ligt dwars, geeft ze aan, en wel op twee punten die niet direct een link hebben met het vluchtelingenbeleid. "Ze willen het punt maken dat Italië toch lijdt onder Russische sancties én ze hopen wat meer flexibiliteit af te dwingen in het begrotingspact. Dus ze gebruiken dit vluchtelingenbeleid om deze twee punten ook even onder de aandacht te brengen."
Aspiraties om zich te profileren als buitenlandspecialist heeft Samsom niet direct, maar zijn 'plan' past naadloos in de internationale oriëntatie van sociaal-democraten, zegt verslaggever Laurens Boven. "Er zijn sociaal-democraten in meer regeringen in Europa. Wat Samsom in het inverview uitlegt is dat hij contact heeft met sociaal-democraten in bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en dat hij bezig is om zijn plan op die laag in te steken."