Vluchtelingencrisis11 jan '16 15:15

Eerste schooldag vluchtelingenkinderen Heumensoord

Auteur: Jolijn Mes

Voor meer dan 500 kinderen van vluchtelingenkamp Heumensoord is het vandaag de eerste schooldag. In amper twee maanden is er voor deze kinderen een school gerealiseerd in Nijmegen.

Kinderen uit de noodopvanglocatie Heumensoord zijn op hun eerste schooldag op weg naar de nieuwe Heumensoordschool. Foto: ANP
Kinderen uit de noodopvanglocatie Heumensoord zijn op hun eerste schooldag op weg naar de nieuwe Heumensoordschool. Foto: ANP

Eind oktober klopte de gemeente aan bij Yolande Ulenaers van scholengroep Rijk van Nijmegen, met de vraag of zij onderwijs voor de vluchtelingenkinderen kon organiseren. Ulenaers: "Dat was geen klein klusje. We hebben in zes weken een gebouw geregeld, maar ook docenten, leermiddelen en financiën." 

Riet van Dorst is één van de docenten die binnen zes weken klaar stond. Van Dorst: "Ik heb mijn eigen klas moeten opgeven om hier te komen werken. Heel treurig, maar ik voelde een soort drang om dit te doen."Bang dat ze problemen krijgt met getraumatiseerde kinderen, is juf Riet niet: "Ik heb in het verleden al gewerkt met kinderen van het asielzoekerscentrum. Veiligheid en structuur bieden heeft eigenlijk al een helende werking. We zijn leerkrachten, geen therapeuten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen