Vluchtelingencrisis21 jan '16 15:42

Vluchtelingen dokken ook in Duitsland

Auteur: Jolijn Mes

De Duitse deelstaten Beieren en Baden-Württemberg nemen contant geld af van vluchtelingen. Dat zegt de Beierse minister van Binnenlandse Zaken in de Duitse krant Bild.

Foto: ANP/AFP
Foto: ANP/AFP

Wie Beieren met meer dan 750 euro binnenkomt, moet de rest afgeven. Volgens Duitsland correspondent Derk Marseille gebeurt dit al vanaf het begin, maar is er nu pas ophef over ontstaan.

Marseille: "Volgens de Duitse wet mag van vluchtelingen gevraagd worden mee te betalen aan hun opvang. Het probleem ligt bij de manier waarop het wordt gedaan: nu wordt het geld afgepakt en horen de vluchtelingen er vervolgens niks meer over."

Duidelijkheid
De linkse partijen pleiten dan ook voor meer helderheid en duidelijke communicatie, terwijl de rechtse partijen zeggen dat de vluchtelingen al lang blij mogen zijn dat ze opgevangen worden en zelfs een schuld moeten gaan opbouwen, zodat ze Duitsland later kunnen terugbetalen voor de hulp.

Deze ophef zou volgens Marseille prima passen in een reeks van incidenten: "Er zijn meer grenscontroles, betere controles op Arabische accenten en vluchtelingen worden ook weggestuurd nu. Uit deze acties blijkt eigenlijk dat Duitsland bezig is om vluchtelingen te ontmoedigen om naar Duitsland te komen."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen