Vluchtelingencrisis10 feb '16 08:23

Nationale ombudsman: situatie Heumensoord 'echt ernstig'

Auteur: Marjan van den Berg

De Nationale ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens hebben flinke kritiek op de grootschalige noodopvang van asielzoekers in Heumensoord.

ANP
ANP

Bewoners van het tentenkamp bij Nijmegen klaagden eind vorig jaar over de omstandigheden. De Nationale ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens stellen nu dat Heumensoord schadelijk is voor de veiligheid en gezondheid van asielzoekers.

In gesprekken lieten bewoners van Heumensoord ombudsman Reinier van Zutphen weten zich niet veilig te voelen. "Continu ervaar je overlast. Zij raken niet in slaap. Er zitten ongeveer 600 à 700 kinderen die daar ook heel veel last van hebben. Over gezondheidszorg hebben ze veel vragen en klachten. En omdat ze niet zelf over wat geld kunnen beschikken, hebben ze eigenlijk geen enkele sturing op hun eigen bestaan."

Dat laatste is volgens Van Zutphen "de kern van de zaak".

 

Privacy
De ombudsman vindt het aantal mensen dat in Heumensoord wordt opgevangen te groot. "Te veel mensen op elkaar zonder dat je je kunt afzonderen en wat privacy kunt beleven." Hij denkt dat mensen zich in kleinere eenheden veiliger zullen voelen.

Hij vindt het ook bezwaarlijk dat mensen lang in Heumensoord moeten blijven. Het kamp blijft nog in ieder geval tot 1 juni bestaan.

"We hebben onze rapportage 'Een onmogelijke opdracht' genoemd. En zo voelt het ook echt als je daar bent en als je met die mensen praat", zegt Van Zutphen. "Hoe krijg je het voor elkaar dat ze echt weer een goed leven kunnen leiden? Dat kan daar op dit moment niet. De situatie is echt ernstig."

Aanbevelingen
De ombudsman doet de aanbeveling om de bewoners leefgeld te geven zodat ze wat spullen kunnen kopen en hen gelegenheid te geven zelf te koken. Verder pleit hij voor beter overleg tussen allerlei betrokken instanties, zoals de Immigratie- en Naturalisatiedienst, Gezondheids Centrum Asielzoekers, Vluchtelingenwerk en de gemeente, zodat de medische zorg en veiligheid kunnen worden verbeterd en mensen een zinvolle dagbesteding kunnen krijgen.

Reactie COA
Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is het verbeteren van de omstandigheden in Heumensoord "een proces dat nog steeds gaande is en waarin de bevindingen die vandaag werden gepresenteerd zeker worden meegenomen". Ook zegt het COA er alles aan te doen om pesten en bedreigingen van "kwetsbare doelgroepen" te voorkomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen