Vluchtelingencrisis9 okt '15 19:05Aangepast op 9 okt '15 19:22

Effect maatregelen Dijkhoff op wachtlijsten valt nog te bezien

Auteur: Thijs Baas

De woningen die gemeenten nu gaan bouwen zijn niet exclusief voor asielzoekers die in Nederland mogen blijven, zegt minister Stef Blok van Wonen tegen BNR. Op de wachtlijsten zullen de maatregelen van staatssecretaris Dijkhoff om tienduizend ex-asielzoekers in tijdelijke woningen onder te brengen geen effect hebben.

Het is aan de gemeenten zelf om te bepalen wie ze in de woningen plaatsen, bevestigt de VNG: van enig voorrangsbeleid zal geen sprake zijn, waardoor allerminst zeker is dat de asielzoekers ook echt zullen worden ontlast. "Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen statushouders en reguliere woningzoekenden, dus ook een jongere die uit huis wil en op zoek is naar een huurwoning kan terecht in zo'n tijdelijke woonruimte." 
 

 

Ontlasten
Het Rijk geeft de gemeente een vergoeding per asielzoeker, de gemeente zorgt voor de woning. Asielzoekers met een verblijfsvergunning stromen op dit moment onvoldoende door naar een reguliere woning. De asielzoekerscentra zouden moeten worden ontlast door de bouw van de extra woningen en Blok is ervan overtuigd dat deze maatregel het gewenste effect zal hebben. "Dan hebben we in ieder geval tienduizend mensen onderdak gebracht in extra woningen die er anders niet geweest zouden zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen