Vluchtelingencrisis9 okt '15 18:30Aangepast op 9 okt '15 19:21

Van Haersma Buma: 'Beloof vluchtelingen geen huis en werk'

Auteur: Thijs Baas

Het is de morele verantwoordelijkheid van de politiek om vluchtelingen op te vangen. Maar die opvang moet wel sober en tijdelijk zijn, zegt CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma in BNR's The Friday Move.

Foto: ANP
Foto: ANPVan Haersma Buma vindt het volkomen vanzelfsprekend om de vluchtelingen geen worst voor te houden. "Is het onze verantwoordelijkheid om te zeggen: je krijgt snel een huis en je mag altijd blijven'? Dat kunnen we niet aanbieden. Er zijn meer mensen en misschien is er over vijf jaar weer een andere crisis en dan willen we mensen ook kunnen opvangen. Na een oorlog moet men terug om ook daar weer aan opvang te werken."
 

 

Een volstrekte logica, vindt de CDA-leider. "Ik vind dat niet eens hard of onaangenaam, ik vind dat de manier waarop opvang zou moeten zijn." Want momenteel is er sprake van een noodsituatie, benadrukt Van Haersma Buma. "Onder normale omstandigheden kwamen er maximaal 20.000 mensen per jaar. Maar nu is de vraag: wat doe je? Komt er Europa-breed geen vluchteling meer in, of zeg je: we hebben een verantwoordelijkheid, maar die is niet om een huis en een baan te garanderen, want dat kunnen we niet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen