Vluchtelingencrisis27 nov '15 10:53Aangepast op 27 nov '15 14:13

Akkoord over huisvesting 24.000 asielzoekers

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet heeft hierover afspraken gemaakt met de gemeenten en provincies. Verder moeten er extra noodopvangplekken komen en krijgen gemeenten meer geld voor opvang en begeleiding van asielzoekers.

Premier Rutte en minister Asscher met burgemeester Jan van Zanen (Utrecht) en Commissaris van de Koning Ank Bijleveld (Overijssel). Foto: ANP
Premier Rutte en minister Asscher met burgemeester Jan van Zanen (Utrecht) en Commissaris van de Koning Ank Bijleveld (Overijssel). Foto: ANP

Dat zegt premier Mark Rutte, die vandaag overlegde met vertegenwoordigers van gemeenten en provincies. Er komt semipermanente woonruimte voor 14.000 asielzoekers met een verblijfsstatus. Later komt er nog huisvesting bij voor 10.000 asielzoekers meer.

Het akkoord moet ervoor zorgen dat statushouders kunnen doorstromen, waardoor ruimte vrij komt in asielzoekerscentra. De hoop is dat daarmee begin volgend jaar een eind kan komen aan de nu nog noodzakelijke crisisopvang waar mensen maximaal 72 uur verblijven.

Integratie
Gemeenten krijgen verder meer geld en ruimte om vluchtelingen die hier mogen blijven, te begeleiden om zo hun integratie te versnellen. Vluchtelingen die al dan niet tijdelijk in Nederland mogen blijven, moeten een verklaring ondertekenen waarin zij normen en waarden accepteren die in Nederland gelden.

Vicepremier Lodewijk Asscher: "Dit moet een verplicht onderdeel worden en het een begin zijn van de inburgering."Ook zijn afspraken gemaakt om asielzoekers "sneller en meer'' taalles te gaan geven. Asscher: "Hiermee trekken we de lessen uit het verleden.''Gemeenten tevreden
De voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Jan van Zanen, spreekt van "goede afspraken'' en is "zeer tevreden''. Hiermee wordt volgens hem ook draagvlak bij de bevolking gecreëerd voor de opvang van vluchtelingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen