Vluchtelingencrisis22 jan '16 17:09

Rutte en het raadsel van de 93.000, o nee, 58.000 asielzoekers

Auteur: Marjan van den Berg

Premier Mark Rutte blijft erbij: er komen dit jaar geen 93.000 asielzoekers naar Nederland, ook al voorspellen ambtenaren dat wel.

ANP
ANP

"Dat zeggen zij - die grotere instroom - als er sprake zou zijn van ongewijzigd beleid", legt Rutte nog eens uit. In de praktijk worden er volgens hem maatregelen genomen om de instroom te beperken.

Zo heeft Europa met Turkije afspraken gemaakt over betere bewaking van de Europese buitengrenzen en verbetering van de opvang in Turkije. Ook is er een lijst met 'veilige landen' opgesteld, is het nareisbeleid verscherpt en wordt de opvang in Nederland sober gehouden. Daarom houdt de premier vast aan het aantal van 58.000.

Toch begrijpt Rutte wel dat ambtenaren met de hogere schatting kwamen. "Dit zijn van die cijfers die ambtenaren terecht maken, die belangrijk zijn, die alerteren om te zeggen: we moeten maatregelen nemen, dit kunnen we niet aan. De aantallen die we nu hebben, zijn al te hoog, laat staan dat dat nog eens een keer van bijna 60.000 naar 93.000 - of wat was het? - zou stijgen."

Plan-B
Het lijkt de premier "realistisch" dat de vluchtelingeninstroom met de genomen maatregelen op korte termijn "zeer aanzienlijk" wordt teruggedrongen. Over een plan-B wil Rutte nu nog niet praten. "Ik heb gezegd dat we natuurlijk altijd nadenken over 'Wat dan?'."

 

 

Hij wil vooral een halt toeroepen aan de instroom van vluchtelingen die uit zichzelf deze kant op komen. "Uiteindelijk wil je die richting nul terugbrengen, want dan ben je ook in staat om in Turkije verdere verlichting te brengen door groepen regulier vanuit Turkije naar Europa te halen. Wij verwachten niet dat Turkije eindeloos altijd iedereen opvangt, wij willen blijven helpen mensen opvangen. Maar wat je zou willen, is dat er geen mensen meer ongevraagd hiernaartoe komen, maar dat we dat georganiseerd doen."

Davutoglu
De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft volgens mediaberichten gezegd dat hij de 3 miljard euro die de EU hem heeft toegezegd voor betere opvang van vluchtelingen niet genoeg vindt.

Maar Turkije hoeft nu wat Rutte betreft niet te rekenen op meer geld. "Dat is nu niet aan de orde. De 3 miljard euro die de Europese Unie heeft toegezegd, moet eerst verstandig worden besteed. En dat is al een hell of a job.'' Rutte sprak donderdag zelf nog met zijn Turkse collega in Davos, maar toen heeft hij daar volgens Rutte niets over gezegd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen