Vluchtelingencrisis9 nov '15 00:14

'Vroegtijdige inschakeling ambassades brengt asielzoekers in gevaar'

Auteur: BNR Webredactie

Nederland brengt asielzoekers in gevaar door in een steeds vroeger stadium ambassades in te schakelen voor hulp bij de uitzetting. Dat zegt Vluchtelingenwerk Nederland tegen BNR.

Asielzoekers of hun familieleden kunnen hierdoor in landen als Iran of China in de gevangenis terechtkomen, zegt Vluchtelingenwerk-directeur Dorine Manson. De nieuwe werkwijze werd afgelopen zomer ingevoerd. De Dienst Terugkeer en Vertrek neemt sneller dan voorheen contact op met de ambassade om de papieren voor eventueel gedwongen terugkeer te regelen. "Wij denken dat het voor de persoon in kwestie gevaarlijk is, maar ook van de achtergebleven familieleden en vrienden, als in het land van herkomst bekend wordt dat deze mensen gevlucht zijn." 
 


 

Alleen al door de naam en de nationaliteit door te geven kunnen mensen onnodig in gevaar gebracht worden, meent Manson. "Wij vinden het vooral niet goed dat het contact al wordt opgenomen voordat mensen een uitspraak hebben in een zaak die nog loopt. Door contact op te nemen met de ambassade werp je eigenlijk een extra drempel op voor deze mensen om vrijwillig terug te keren."

Laissez-passer
Dat ambassades zal altijd nodig zijn om een laissez-passer te verkrijgen erkent Manson, maar dat gebeurt wat haar betreft bij voorkeur nadat iemand een uitspraak van de rechter heeft over zijn asielaanvraag. Er wordt zorgvuldig gekeken naar de veilige mogelijkheden voor terugkeer, beaamt ze. "Maar we vinden wel dat het belangrijk is dat zoveel mogelijk mensen als ze hier niet kunnen blijven omdat ze geen bescherming nodig hebben, vrijwillig terugkeren. En dit is wat ons betreft een onnodige belemmering." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen