Vluchtelingencrisis10 feb '16 11:05

'Massale opvang lijkt geen humane opvang meer'

Auteur: Jolijn Mes

Na de harde kritiek van de Nationale ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens op de situatie in Heumensoord pleiten oppositiepartijen voor verandering.

Heumensoord. Foto: ANP.
Heumensoord. Foto: ANP.

De Nationale ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens stellen dat de situatie in de noodopvang in Heumensoord schadelijk is voor de veiligheid en gezondheid van asielzoekers.

GroenLinks laat weten een einde te willen aan de grootschalige opvanglocaties: "Opvang voor asielzoekers moet kleinschalig. Vluchtelingen die uit onmenselijke omstandigheden komen, horen hier menswaardige opvang te krijgen." Daarbij hoort volgens de partij niet alleen kleinschalige opvang, maar ook meer personeel voor toezicht, vertrouwenspersonen en tijdelijke safehouses voor bedreigde personen.

Ook de ChristenUnie wil meteen verandering zien: "De massale opvang lijkt geen humane opvang meer. Er is geen zicht meer op wat er zich afspeelt." Joël Voordewind van de ChristenUnie laat weten het onverteerbaar te vinden dat mensen die gevlucht zijn voor oorlog hier in de knel komen door raddraaiers in opvanglocaties.

Volgens de PvdA is de situatie verre van ideaal, maar gaat het om een noodoplossing: "In de tussentijd moeten we vooral voor kwetsbare vluchtelingen goede bescherming garanderen."

'Doelloos bestaan'
Gijs de Vries, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis is voorzichtig in het uiten van kritiek: "Een halfjaar geleden wisten we niet wat ons overkwam en toen was het toch wel prettig dat er zo’n grootschalige opvang was."

Maar als de signalen kloppen, moet daar natuurlijk wel wat aan gebeuren zegt De Vries. Hij kijkt daarvoor naar alle Nederlandse burgers: "Ik vind dat in een welvarend land als Nederland meer gemobiliseerd zou mogen worden om met al die leegstaande kazernes en scholen structurele opvang voor vluchtelingen te kunnen bieden."

 
 
 
De Vries is zelf al een initiatief begonnen om met gemeenten, VluchtelingenWerk Nederland en lokale vrijwilligersorganisaties bij elkaar te komen: "We moeten gezamenlijke doelen in kaart brengen en daarmee aan de slag gaan. Met z’n allen de schouders eronder."

Vertrouwenspersonen
Tanja Ineke, voorzitter van homobelangenvereniging COC,  dat er extra maatregelen moeten komen voor de opvang van lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders. Het COC denkt daarbij, net als het College, onder meer aan vertrouwenspersonen in de opvanglocaties.

Dijkhoff
Staatssecretaris Dijkhoff van Asiel herkent de kritiek van de Ombudsman op de situatie in Heumensoord. Volgens hem gaan er dingen mis, maar komt dat omdat het centrum onder grote tijdsdruk is opgezet. Dat had de staatssecretaris zelf liever ook anders gezien, laat een woordvoerder weten. Maar sindsdien is er volgens het ministerie veel verbeterd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen