Vluchtelingencrisis20 jan '16 06:59

'Struisvogel' Dijkhoff moet vluchtelingenprognose onderbouwen

Auteur: Thijs Baas

Staatssecretaris Dijkhoff moet met een goede onderbouwing op de proppen komen van de prognose van 58.000 nieuwe vluchtelingen in 2016. Volgens CDA-Kamerlid Mona Keijzer maakt het kabinet zich schuldig aan struisvogelpolitiek door de laatste, veel hogere, schatting al maandenlang te negeren. "Ik vond het onvoorstelbaar."

Foto: ANP
Foto: ANP

Nederland moet dit jaar rekenen op 90.000 nieuwe vluchtelingen, aanzienlijk meer dus dan waar het kabinet van uitgaat. Ambtenaren zouden het kabinet al in november op de hoogte hebben gebracht van de nieuwe prognoses. VVD en PvdA zouden dat 'om politieke redenen' niet naar buiten hebben gebracht en houden vol dat er dit jaar - net als vorig jaar - zo'n 58.000 mensen naar Nederland komen, meldde Nieuwsuur gisteravond op basis van bronnen.

 

Vluchtelingenstromen zijn een van de grootste problemen van deze tijd, meent Keijzer, en daarom is het 'onvoorstelbaar' dat de VVD kiest voor deze struisvogelpolitiek. "Eind vorig jaar heb ik al aan de staatssecretaris gevraagd of dit een reëel getal is. De Europese Commissie heeft vorig jaar laten weten dat ze rekening houdt met 3 miljoen asielzoekers in Europa, als je dat een beetje doorvertaalt naar Nederland, kwam je toen al tot veel hogere getallen. Ze steken de kop blijkbaar in het zand, de dames en heren."

Sociale huurwoningen
Het is nu aan Dijkhoff om die schatting van 58.000 te onderbouwen, meent Keijzer. "Het zo belangrijk omdat dit grote consequenties heeft. Gisteravond werd duidelijk dat in Amstelveen nu al een derde van de vrijkomende sociale huurwoningen naar mensen met een verblijfsvergunning gaat en twee weken terug bleek hoe moeilijk het is om al die kinderen onderwijs te geven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen