Vluchtelingencrisis10 nov '15 21:06Aangepast op 11 nov '15 15:11

Cordaid: 'Nederland doet veel, maar niet genoeg'

Auteur: BNR Webredactie

Nederland en Groot-Brittannië geven van alle landen in Europa het meeste geld uit voor de opvang van migranten in de eigen regio. Maar volgens Simone Filippini, directeur van Cordaid, moet het anders en beter.

Vliegtuigen met tenten en eten naar Libanon, marineschepen voor de kust van Griekenland, werkgelegenheidsprojecten voor Afrikaanse jongeren en marechaussees die de grenzen helpen controleren in Zuid-Europa: er is het kabinet veel aan gelegen om zoveel mogelijk potentiële migranten in de eigen regio te houden. Wereldwijd staat Nederland met 202 miljoen euro op de zesde plaats als het gaat om noodhulp voor de Syrië-crisis dit jaar. In de Afrikaanse conflictgebieden werd bijna 50 miljoen uitgegeven. "Nederland is op dat punt heel genereus", vertelt Simone Filippini, directeur van Cordaid. "In andere landen, zoals sommige nieuwe lidstaten in de EU, is dat misschien nog niet zo de cultuur."

Voorkomen
Ook aan de grenzen van Europa is ons land heel actief, met bijvoorbeeld een kustwachtvliegtuig voor de Frontex-missie in het Middellandse Zeegebied. Voor diezelfde missie werd ook een patrouilleboot naar Griekenland gestuurd. Om te voorkomen dat met name Afrikaanse jongeren willen emigreren, wordt geld gestoken in werkgelegenheid, vertelt minister Ploumen van ontwikkelingssamenwerking. "Wat we vooral beogen is om te voorkomen dat mensen nog langer op gammele boodjes moeten stappen. De afgelopen zomer hebben we gezien wat een enorm leed daarmee berokkend wordt."

Fatsoenlijke opvang
Jaarlijks wordt er volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken een miljard euro gestoken in projecten in migratie-regio's. "In de regio moet de opvang fatsoenlijk en humaan zijn, en met perspectief", zegt Ploumen. "Want mensen zitten daar soms voor drie, vier jaar."

Nog niet genoeg
Ons land is samen met Frankrijk initiator van het opzetten van een investeringsfonds om Syrische vluchtelingen een kans op een betere toekomst te geven. En toch doet ons land in de ogen van Filippini van Cordaid, niet genoeg: "Als we zien wat er nu echt heel erg nodig is: die structurele steun om te voorkomen dat er nog veel meer vluchtelingen naar Nederland komen, dan zien we dat Nederland niet bereid is die steun te geven en steeds wijst naar anderen. Dat sluit helemaal niet aan bij waar Nederland traditioneel voor staat."

Vandaag begint in Malta een EU-top over de vluchtelingenproblematiek.

Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking is vanmiddag te gast in Zaken Doen Met.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen