Vluchtelingencrisis20 jan '16 09:06

Burgemeestersbaas pleit voor Deltaplan vluchtelingenopvang

Auteur: Thijs Baas

Er moet een Deltaplan komen voor de opvang van vluchtelingen die naar Nederland komen. Dat zegt Bernt Schneiders, voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters en burgemeester van Haarlem, op BNR. Quota hebben volgens hem niet zo veel zin, het gaat in eerste instantie om het creëren van draagvlak.

Foto; ANP
Foto; ANP

Volgens Schneiders moet Nederland zich dringend beraden op het systeem van vluchtelingenopvang. Hij pleit voor kleinschaligheid, zodat een eind kan komen aan het rondpompen van vluchtelingen. Dat zou de integratie ten goede komen, zegt Schneiders. Het stellen van quota is volgens hem geen oplossing. "Dan vrees ik voor vervelende taferelen, waarbij je kans hebt op onaangename kwesties als geweldpleging tegen vluchtelingen. Dus: draagvlak is heel belangrijk, maar over de consequenties van quota moet je wel even heel goed nadenken."

 

Volgens bronnen rond Nieuwsuur besloot het kabinet om een nieuwe raming van 90.000 vluchtelingen naast zich neer te leggen en het om 'politieke redenen' op 58.000 vluchtelingen te houden, evenveel als vorig jaar. Maar de aantallen zijn niet de belangrijkste factor, zegt Schneider. Vervelender is het feit dat de vluchtelingen van hot naar her worden gestuurd. "Daarom zou het mooi zijn als we kijken wat we het afgelopen jaar geleerd hebben. Moeten we eigenlijk wel op deze manier doorgaan met het rondpompen van vluchtelingen in allerlei procedures?"

Volgens CDA-Kamerlid Mona Keijzer maakt het kabinet zich schuldig aan struisvogelpolitiek door de laatste, veel hogere, schatting al maandenlang te negeren. "Ik vond het onvoorstelbaar", zei ze op BNR. Het is volgens haar aan staatssecretaris Dijkhoff om die schatting van 58.000 te onderbouwen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen