Vluchtelingencrisis17 nov '15 14:15Aangepast op 17 nov '15 17:39

Kabinet wil registratie en identificatie asielzoekers sneller verbeteren

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet zet in op een snellere en betere afwikkeling van de registratie en identificatie van asielzoekers. De politie gaat meer fouilleren en de bagage controleren, schrijft premier Rutte in een brief aan de Tweede Kamer.

Foto: ANP
Foto: ANP

Ook worden de biometrische gegevens van vluchtelingen afgenomen en opgeslagen en hun telefoons getapt. Voor een belangrijk deel gaat het om mensen die zich via de officiële kanalen melden, terwijl de grote zorgen zitten bij de vluchtelingen die op andere manieren Nederland binnenkomen, zegt verslaggever Jeroen Stans. "Een aantal daders in Parijs kwam juist uit België en Frankrijk, dus je moet je er niet blind op staren."

Dat vindt ook ChristenUnie-voorman GertJan Segers. "Je moet het zekere voor het onzekere nemen, dus ook kijken naar de vluchtelingenstroom, maar het echte front in deze strijd is het front dat door wijken, steden en buurten gaat en om ons heen plaatsvindt, vooral in België en Parijs, maar ook in Nederland. Dat is uiteindelijk een strijd om hoofd en harten van jonge moslims."
 

 

De PvdA sprak in dat kader zelfs van een 'black box', dus of de nieuwe maatregelen echt voor een structureel grotere veiligheid zorgen, is nog maar de vraag; Geert Wilders sprak meteen van het meest waardeloze briefje dat hij ooit van het kabinet heeft gezien, meldt Stans. "Wilders zegt: 'Als Rutte werkelijk meent dat we in oorlog zijn, dan moet Rutte nu alle terugkeerders uit Syrië ook direct vastzetten, om een massaslachting in ons land te voorkomen'." 

 

Asielinstroom
Door de hoge asielinstroom de afgelopen tijd waren forse achterstanden ontstaan in het controleren van de naam en achtergrond van vluchtelingen, zegt politiek verslaggever Jeroen Stans. "Die achterstand moet worden ingelopen, dus eigenlijk wordt gedaan wat aanvankelijk al het plan was. Er wordt gewerkt met biometrische gegevens om veel sneller en zekerder vast te stellen wie zich in Nederland meldt en of hij of zij kwade bedoelingen heeft."

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielzaken) had vorige week gemeld dat door extra mankracht de achterstanden al flink waren ingelopen. Maar de Inspectie Veiligheid en Justitie zag wel degelijk knelpunten in de vaststelling van de identiteit. Minister Asscher wil het woord oorlog niet in de mond nemen. Je moet de vrijheid beschermen met wapens, dat doen we daar ook, maar ook met het woord en

 

Gerelateerde artikelen