Vluchtelingencrisis12 feb '16 15:44

Grootschalige humanitaire hulp voor Syrië in zicht

Auteur: Judith Laanen

Met een tijdelijke wapenstilstand in Syrië moet er snel humanitaire hulp mogelijk worden. Het Rode Kruis heeft vooral last van het gebrek aan toegang tot getroffen gebieden en te weinig voedselpakketten.

Foto ANP
Foto ANP

Zeventien landen, waaronder de VS en Rusland, hebben vanochtend gezegd dat het geweld binnen een week moet stoppen. Dan moet een staakt-het-vuren van start gaan. Merlijn Stoffels van het Rode Kruis denkt dat je de wapenstilstand het beste als "een sprankeltje hoop" kunt omschrijven voor de 4 miljoen burgers in Syrië "die verstoken blijven van hulp."

Geen toegang
Het moet nog blijken of het Rode Kruis daadwerkelijk toegelaten wordt in de regio en of ze hun hulpgoederen dan kunnen brengen. Want dat is het voornaamste probleem om hulp bij de mensen te krijgen, legt Stoffels uit.

In de belegerde wijk Madaya, waarvan beelden van uitgehongerde inwoners de hele wereld overgingen, kregen hulpkonvooien plotseling weer toegang. "Dat gaat om een zaak van leven of dood of we daar hulp kunnen verlenen", vertelt Stoffels. "Dat zijn hele ingewikkelde onderhandelingsprocessen."

En te weinig spullen
Tegelijkertijd zit het Rode Kruis ook met een ander probleem: een gebrek aan spullen. "De voedselpakketten beginnen op te raken. In Aleppo zijn nu zo'n 50.000 mensen door geweld op de vlucht geslagen. Op die plekken moet je genoeg spullen hebben."

Hennis: bombarderen IS gaat gewoon door
De bombardementen op terreurgroep IS in Syrië worden ondanks het staakt-het-vuren niet opgeschort. Dat zegt minister Hennis van Defensie. De wapenstilstand richt zich volgens Hennis op de strijd tussen het regime van de Syrische president Assad en de gematigde oppositie. "Het aangrijpen van IS gaat gewoon voort'', zei ze voor het begin van de ministerraad.Het is een hoopvol moment, maar "we moeten maar afwachten wat er van terechtkomt". Het akkoord kan leiden tot meer voortgang in het politieke proces, dat is volgens Hennis de enige oplossing.

Zware wissel
Om de mensen in de gebieden die onder vuur liggen hulp te bieden is "een zwaar pijnpunt", zegt Stoffels. "De gevechten trekken een zware wissel op de bevolking. We hebben met elkaar afgesproken: de burgers mogen niet de dupe worden van het conflict, maar dat gebeurt op grote schaal wel. Aleppo is daar een goed voorbeeld van."

De gebieden waarin terreurbewegingen zoals al-Nusra en IS actief zijn, zijn ook niet bereikbaar om hulp te bieden. "Daar zijn de problemen het grootst. We willen regelmatig toegang hebben en dat de belegerde steden opgeheven worden", zegt Stoffels.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen