Vluchtelingencrisis2 nov '15 08:25

'Meer hulp naar vluchtelingen, anders komen ze hierheen'

Auteur: Marjan van den Berg

Er moet veel meer Europees geld naar regio’s in het Midden-Oosten die vluchtelingen opvangen. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom op BNR. Hij is net terug uit Libanon waar hij onder meer een vluchtelingenkamp bezocht.

“Tot nu toe heeft Europa de rug comfortabel gekeerd richting het Midden-Oosten: ‘ingewikkelde regio, wat moest je er eigenlijk mee?’ Nou, daar moeten we wel iets mee”, zegt Samsom.

Europa moet volgens hem in het Midden-Oosten economische groei en meer werkgelegenheid brengen. “Daar kunnen Europese bedrijven en Europese overheden bij helpen. Dat zal ook moeten. Dat vereist meer aan geld, dat vereist ook ongemakkelijke gesprekken, want de politiek in het Midden-Oosten is ingewikkeld. Maar dat is geen reden om het niet te doen.”

 

In Libanon, een land met 4 miljoen inwoners van wie 1,5 miljoen vluchtelingen, drong “de enorme omvang van het probleem” tot Samsom door, zo zegt hij. “In die Bekaa-vallei, die enorme vallei in Libanon, dat op zichzelf een klein landje is, wonen dus bijna een miljoen vluchtelingen in kleine, afgelegen tentenkampjes. Daar moet hulp naartoe, want anders lijkt het me meer dan logisch dat al die mensen hun biezen pakken en naar een beter oord gaan zoeken, waaronder Europa.”

Samsom concludeert: “We zullen echt veel sneller en veel actiever met die hulp over de brug moeten komen. Dat is tot nu toe veel te weinig gebeurd.”

Gerelateerde artikelen