Vluchtelingencrisis3 nov '15 08:02

'Hulpgoederen bereiken vluchtelingen Lesbos niet'

Auteur: Karlijn Meinders

Het Griekse eiland Lesbos kan de vluchtelingenstroom nog steeds niet aan. En nu er in de maand oktober net zoveel mensen naar Europa zijn gevlucht als in heel 2014 lijkt de druk op het eiland ook niet minder te worden.

Foto: ANP
Foto: ANP

De ChristenUnie wil daarom dat Nederland zo snel mogelijk actie onderneemt. Tweede Kamerlid Joel VoordeWind van de ChristenUnie vertelt waar het misgaat. "Het is ongelooflijk wat er daar door vrijwilligers gedaan wordt, maar de grote ontbrekende zijn de professionele hulpverleners. Die mogen niet het eiland op. Door deze bureaucratie moeten vrijwilligers reanimeren op de stranden van Lesbos."

Wakker worden
Het eiland wordt overstroomd door vluchtelingen. "Het waren er 50.000 de afgelopen week op een bevolking van 80.000", vertelt VoordeWind. "Die stroom loopt door richting de Balkanlanden. Dagelijks gaan zo'n 7000 à 8000 mensen de grens over. Brussel moet wakker worden. Er worden constant mooie woorden gesproken op Euro-tops, maar de burgemeester van Lesbos zegt er daar niets van te merken. De hulpverleners zeggen dat hulpgoederen in een loods staan, maar er niet uit mogen. Overal moet toestemming voor worden gegeven door de Griekse overheid. Zelfs de bevolking van Lesbos mag de vluchtelingen officieel niet vervoeren, daar staat een boete op. De burgemeester vraagt dringend om hulp."

Gerelateerde artikelen