Vluchtelingencrisis29 feb '16 12:50

België schendt Schengen-verdrag met grenscontroles

Auteur: Jolijn Mes

België moet vandaag op het matje komen bij de Europese Commissie. Het land heeft namelijk grenscontroles ingesteld bij de grens met Frankrijk, maar dit is niet helemaal gegaan volgens het protocol van het Schengen-verdrag

ANP/AFP
ANP/AFP

Volgens Bart Bekaert, hoofdredacteur bij de nieuwsdienst van Q-Music in België, zijn de grenscontroles dinsdag ingevoerd nadat bekend werd dat een deel van het vluchtelingenkamp bij Calais werd ontruimd: "België is bang dat nu veel vluchtelingen Engeland gaan proberen te bereiken via de Belgische havens. Dat proberen we te voorkomen met die grenscontroles."

 
Niet volgens de regels
België mag volgens het Schengen-verdrag een tijdje grenscontroles uitvoeren, maar heeft zich niet helemaal gehouden aan de regels. Bekaert: "Normaal moet vier weken van tevoren aan de Commissie en het buurland worden gemeld dat er grenscontroles komen. België heeft dat één dag voordien bekend gemaakt."

Bij een noodprocedure mogen grenscontroles wél meteen ingaan, maar ook daar voldoet deze situatie niet aan, volgens Bekaert: "Bij een noodprocedure mogen de controles tien dagen aanhouden, maar België heeft dit meteen voor een maand aangevraagd. Dus daar klopt ook iets niet."

Ten slotte is er nog een derde probleem waar de Europese Commissie vandaag antwoord op wil hebben: "Volgens het Schengen-verdrag moet er sprake zijn van een ernstige bedreiging voor de veiligheid en het is aan België om dat met feiten en cijfers te staven."

Geen sancties
Al met al een lastig gesprek, maar waarschijnlijk zonder consequenties, denkt Bekaert: "Eventueel zal België teruggrijpen op een kortere periode, maar ik denk niet dat het tot echte sancties zal komen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen