Vluchtelingencrisis6 mrt '16 13:58

Burgemeester Nijmegen: 'Meer vaart in vluchtelingenopvang'

Auteur: BNR Webredactie

Er moet meer vaart komen in de opvang van vluchtelingen. Er zijn nog veel gemeenten die geen opvang leveren maar dat wel willen. Dat moet dus snel worden geregeld want het kan plekken opleveren. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen zei dat in Buitenhof. Hij pleit voor gedecentraliseerde opvang maar vooral voor het bieden van perspectief.

Foto: ANP
Foto: ANP

Binnen Bruls' gemeente hebben nu 3000 mensen onderdak in tentenkamp Heumensoord. Volgens de burgemeester is het beleid rond de opvang in Nederland nogal tweeslachtig. ,,Het Haagse debat gaat heel erg over hoe je de grenzen beheerst. Maar wat doe je met die mensen die hier zijn? Laat je die zo de nacht doorbrengen in een tochtige schuur?''

Ook in Nijmegen zijn enkele bedreigde vluchtelingen elders apart opgevangen, vertelde Bruls. Het gaat dan om vrouwen, christenen en homoseksuelen. ,,In het uiterste geval, als het niet anders kan.'' Het apart onderbrengen van bedreigde homo's stuit bij velen op weerstand, onder meer bij de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en staatssecretaris Klaas Dijkhoff. Tegenstanders vinden dat aparte opvang stigmatiserend kan werken en dat het een slecht signaal afgeeft. Bovendien zouden de daders er niet mee weg mogen komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen