Vluchtelingencrisis4 mrt '16 18:57

Tusk: vluchtelingendeal met Turkije is in de maak

Auteur: Karlijn Meinders

EU-president Tusk schreef dat in een brief aan de Europese regeringsleiders. Aanstaande maandag komen ze - mét Turkije - bij elkaar om te praten over de opvang van migranten in Turkije.

Donald Tusk en de Turkse premier Ahmet Davutoglu
Donald Tusk en de Turkse premier Ahmet Davutoglu

Ook premier Rutte is voorzichtig optimistisch over een deal, zo zei hij vandaag:

Kati Piri, PvdA-lid en Turkije-rapporteur van het Europees parlement: "We moeten afwachten wat er wordt afgesproken, maar één ding is zeker: de EU kan wel een succesje gebruiken. Er zal maandag een akkoord liggen, maar de vraag is of dat dan de oplossing is voor het vluchtelingenprobleem. Het is in ieder geval positief dat de Turken zijn begonnen met het terugnemen van weggestuurde vluchtelingen."

Solidariteit tonen
Het belangrijkste pijnpunt is volgens Piri hoe Europa solidariteit kan tonen met de Turken. "Dat zou kunnen zijn het overnemen van vluchtelingen rechtstreeks vanuit Turkije naar de Europese Unie."

Doen wat afgesproken
Ook is het belangrijk dat er alternatieve legale routes komen voor de vluchtelingen, meent Piri. "Naast natuurlijk investeren in betere opvang in de regio zelf en Turkije." Vluchtelingenorganisatie UNHCR legde vandaag een zespuntenplan voor. Met daarin onder meer: opvangcentra in ieder Europees land om vluchtelingen te registreren om die vervolgens te verdelen, maar daar ziet Piri geen heil in. " Laten we eerst een keer gaan doen wat we hebben afgesproken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen