Vluchtelingencrisis8 mrt '16 17:08

VVD: Toetreding Turkije 'bespreekbaar' vanwege concept-akkoord vluchtelingen

Auteur: Judith Laanen

CDA-leider Buma vindt dat Turkije buitenspel gezet moet worden en de vluchtelingen opgevangen moeten worden in Griekenland.

Foto ANP
Foto ANP

CDA-leider Buma zegt tegen BNR dat het tijd is dat Turkije eerdere afspraken nakomt. "In november heeft Turkije met de EU de afspraak gemaakt dat de bootjes tegengehouden zouden worden. Die afspraak is niet nagekomen. En wat doet de EU? Die maakt een nieuwe afspraak en legt er nog eens 3 miljard euro bij om die oude afspraak uit te voeren." Het lijkt Buma veel logischer het geld te besteden in het land waar de bron zit.

"Wanneer mensen zien dat ze niet via Turkije verder Europa in kunnen komen en een immigratiestatus niet dichterbij komt, dan maakt het voor een vluchteling niet uit of die in een opvangcentrum in Griekenland of Turkije zit. Want wat is de aantrekkingskracht van die bootjes? Niet Griekenland maar Europa", aldus Buma.

VVD over Turkije: praten ja, toetreden nee
De VVD wil best met Turkije praten over toetreding tot de Europese Unie als dat de asielstroom indamt. Maar ook écht toetreden, dat nooit. Dat zegt VVD-leider Halbe Zijlstra tegen BNR in reactie op het principe-akkoord dat de EU en Turkije gisteren sloten. Ook coalitiepartij PvdA is tevreden met de deal.

In de concept-overeenkomst staat dat de EU vluchtelingen gaat terugsturen naar Turkije, en dat voor iedere teruggestuurde vluchteling de EU een Syrische vluchteling opneemt uit een Turks vluchtelingenkamp. Daar staat tegenover dat Turkije voor de opvang van vluchtelingen in eigen land 3 miljard euro van de EU krijgt, Turken makkelijker naar Europa kunnen reizen en een mogelijk toetreden van het land tot de EU toch weer bespreekbaar is.

'Dit is direct voer voor VVD-critici'
Vooral over het koppelen van een toetreding tot Europa aan de vluchtelingenstroom is de VVD altijd bijzonder kritisch geweest. Politiek verslaggever Jeroen Stans noemt het opvallend dat de VVD dit standpunt nu inneemt. "Dit is direct voer voor de VVD-critici. De partij prijst de eigen premier Rutte over de in hun ogen bereikte doorbraak."

 

Toetreden? De groetjes
Waarom dan toch praten, vraagt Stans zich af. Zijlstra zegt: "Het gaat ons erom dat de Turken daarvoor de vluchtelingen tegen gaan houden. Zij hebben het voor binnenlands gebruik ook nodig. Ik vind dat dit in evenwicht is met elkaar."

Volgens Stans doet de VVD de Turken een loze belofte. "Uiteindelijk moeten we zien wat die belofte waard is, maar dit is de uitleg van de VVD." De rest van de Tweede Kamer ziet de koppeling als "cynisch", vertelt Stans: "Europa is de vragende partij, Turkije lijkt meer uit het vuur te hebben gesleept."

Kamer veegt vloer aan met uitspraak Zijlstra
De partijen in de Kamer wachten nog op de uitwerking van het principe-akkoord, maar vegen intussen de vloer aan met de uitspraak van Zijlstra, hoorde Stans. Zo vindt Gert-Jan Segers (ChristenUnie) dat het koppelen van toetreding tot de EU aan het vluchtelingenvraagstuk "onaanvaardbaar" is, wringt voor D66-leider Pechtold de schoen met het versneld toetreden van Turkije tot de EU, dat volgens hem "absoluut niet aan de orde is." PVV-leider Wilders ziet alleen "totale capitulatie van de EU en de premier."

Luchtbrug-plan
De deal zoals deze er nu ligt lijkt veel op het luchtbrug-plan dat Samsom eerder aankondigde, maar het was oorspronkelijk al de bedoeling van de EU om vluchtelingen over te nemen uit Turkije om zo de asielstroom onder controle te krijgen, zegt Stans. "Fractievoorzitter Samsom is wel heel blij, maar critici zeggen dat Turkije met deze deal veel dichter bij toetreding is gekomen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen