Vluchtelingencrisis8 mrt '16 14:12

Wat zijn de haken en ogen van de vluchtelingen-deal?

Auteur: Jolijn Mes

Het principe-akkoord over vluchtelingen dat de Europese leiders met Turkije hebben gesloten, wordt nog een ingewikkelde juridische puzzel. Wat zijn de haken en ogen aan het plan en wat is er nodig om dit te laten slagen?

ANP
ANP

De leiders hebben afgesproken om alle vluchtelingen die de illegale oversteek maken, terug te sturen naar Turkije. Voor elke teruggestuurde vluchteling, neemt Europa een erkende Syrische vluchteling over. Maar zo makkelijk gaat dat niet, zegt Barbara Wegelin, asielrechtadvocaat bij Everaert Advocaten.

De problematische punten
• De tekst van de deal is voor Wegelin niet helemaal duidelijk: "Gaan ze nou álle mensen die per boot aankomen in Griekenland terugsturen en dan Syriërs overvliegen? Of worden alleen de economische vluchtelingen teruggestuurd? Beide opties lijken besproken te worden, maar de eerste optie is juridisch niet haalbaar."

• De tweede optie zou wel haalbaar zijn, maar dan alleen onder bepaalde voorwaarden, zegt Wegelin: "Mensen die bescherming vragen in de EU móéten beoordeeld worden. Er moet dus een goede procedure komen om vast te stellen of een migrant daadwerkelijk geen bescherming nodig heeft."

• Ook is de rol van Turkije discutabel: "Een vluchteling kan niet zomaar worden teruggestuurd naar een land dat geen bescherming biedt. Het schijnt dat in Turkije wel een vorm van bescherming is voor Syriërs, maar hoe zit dat met mensen uit andere landen die ook bescherming nodig hebben?"

• Binnen Europa ziet Wegelin ook beren op de weg: "Waar gaan al die Syrische vluchtelingen dan heen? De Oost-Europese lidstaten hebben gezegd niet heel enthousiast te zijn om vluchtelingen op te nemen. Hoe zit dat nu?"

• En hoe krijg je de mensen terug in Turkije? Ook daar heeft Wegelin geen antwoord op: "Die mensen wíllen niet terug naar Turkije. Ga je die dan de veerboot in slaan? Hoe ver is Europa bereid te gaan daarin?"
 
 
De positieve punten

Toch stelt Wegelin niet dat het gaat om een slecht plan, want er zijn ook positieve punten.

• "Het zal waarschijnlijk leiden tot een daling van het aantal mensen dat overlijdt in een poging om een veilig land te bereiken."

• Ook zal het goed zijn om Turkije en omringende landen te ontlasten: "Er zitten daar vreselijk veel vluchtelingen, veel meer dan wij in de EU hebben. Het is goed om Turkije, Libanon en Jordanië te ontlasten, want als die regio verder explodeert, dan wordt het probleem in Europa uiteindelijk groter."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen