Vluchtelingencrisis10 mrt '16 09:30

VNG zit niet te springen om 'Pact van Brabant'

Auteur: Jolijn Mes

Het plan van burgemeester Peter Noordanus van Tilburg om gemeenten verplicht vluchtelingen te laten opnemen, is juridisch onhaalbaar. Dat zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Jos Wienen. Foto: ANP
Jos Wienen. Foto: ANP

Vandaag is de officiële presentatie van het plan, met de naam het 'Pact van Brabant'. Volgens dit plan worden asielzoekers verdeeld per gemeente, evenredig aan het aantal inwoners per gemeente. Noordanus hoopt op deze manier voor het eind van het jaar 6000 vluchtelingen te kunnen verdelen.

Juridisch niet haalbaar
Maar volgens Jos Wienen, burgemeester van Katwijk en voorzitter van de commissie Asiel en Integratie van de VNG, is dit plan juridisch niet te verdedigen: "Als het een verplichting is, heb je daar een landelijke wet voor nodig. Dus dan moet je eerst een wetswijziging doorvoeren om het systeem te veranderen."

Als het plan vanmiddag wordt gepresenteerd als een gezamenlijke afspraak, is er volgens Wienen wél wat mogelijk: "Als de gemeenten in Noord-Brabant met elkaar afspreken dat ze elk een evenredig deel willen opvangen, dan kan het natuurlijk wel."

Noodsituatie
Toch denkt Wienen niet dat het systeem zoals het nu gaat, aangepast moet worden: "Het Rijk organiseert het nu in grotere centra. Als we daar weer vanaf willen, is dat een heel grote wijziging. Wij zijn er niet voor om dat nú te proberen, want we moeten nu alle hens aan dek hebben om ervoor te zorgen dat er genoeg opvangplekken zijn."

Discussie
Maar op de lange termijn ziet Wienen wel mogelijkheden: "Als je op de lange termijn vindt dat dit systeem niet ideaal is, dan kun je best met elkaar de discussie voeren of het ook anders kan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen