Vluchtelingencrisis14 mrt '16 09:45

Kwart asielaanvragen dit jaar uit veilig land

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal asielaanvragen uit landen als Albanië, Kosovo en Servië is dit jaar fors toegenomen. Het aantal aanvragen van mensen uit een veilig land is van 5 à 10 procent vorig jaar gestegen naar een kwart van alle aanvragen dit jaar.

Foto: ANP
Foto: ANP

Hoofddirecteur Rob van Lint van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND):

In de eerste maanden van dit jaar, vroegen 500 mensen uit Albanië asiel aan in Nederland, net als 200 Kosovaren en 200 Serviërs. De toename is volgens Van Lint "heel verstorend voor de hele vreemdelingenketen."

De asielaanvragen van vluchtelingen uit veilige landen worden met prioriteit behandeld, zodat de vluchtelingen kunnen worden teruggestuurd. Sinds 1 maart kan de IND ook heel snel beslissen over deze kansloze aanvragen. Of het aantal asielaanvragen uit de Balkan nog verder zal toenemen is volgens Van Lint "heel moeilijk te voorspellen."

Ook begin 2016 vormden de Syriërs echter weer de grootste groep onder de aanvragers. Duizend Syriërs deden voor het eerst een aanvraag. In totaal zijn de eerste negen weken ongeveer 6300 asielaanvragen gedaan. Het gaat om circa 4400 eerste asielaanvragen, 300 herhaalde asielaanvragen en 1600 ingereisde nagekomen gezinsleden van mensen die al een asielvergunning in Nederland hadden.

Afgelopen jaar dienden bijna 59.000 mensen een asielverzoek in. Circa 70 procent van de aanvragen werd ingewilligd. Het waren vorig jaar vooral Syriërs (circa 27.700) en Eritreeërs (circa 8400) die naar Nederland kwamen. Door de grote toeloop moeten asielzoekers langer wachten tot de IND hun verzoek in behandeling kan nemen: inmiddels zo'n zeven maanden.

Gerelateerde artikelen