Vluchtelingencrisis20 okt '15 06:09Aangepast op 20 okt '15 11:13

Vluchtelingenopvang ten koste van ontwikkelingsprojecten

Auteur: BNR Webredactie

Een woordvoerder van minister Ploumen spreekt tegen dat ontwikkelingsprojecten in Afrika worden geschrapt vanwege de hoge kosten van de vluchtelingenopvang in Nederland, zoals hulporganisaties vrezen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Uit een rondgang van BNR bij hulporganisaties War Child, Oxfam Novib en Cordaid blijkt dat zij zich zorgen maken over toekomstige ontwikkelingsprojecten, nu er zo veel geld nodig is voor de opvang van vluchtelingen in Nederland.

Ontwikkelingsprojecten en vluchtelingenopvang worden allebei betaald uit de begroting voor Ontwikkelingssamenwerking. Door de grote toestroom van asielzoekers valt die opvang veel duurder uit dan oorspronkelijk gedacht. Vorige week meldde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem op BNR dat er 1 miljard euro nodig is voor de opvang van vluchtelingen in Nederland.

De angst bestaat dat het ontwikkelingswerk daaronder zal lijden. Volgens Simone Filippini van Cordaid sneuvelen er nu al projecten door geldgebrek bij minister Ploumen.

  

'Geen nieuwe contracten'
Volgens Filippini is er onder ambassades een oekaze uitgegaan om geen nieuwe contracten af te sluiten. "Onder andere een aantal ambassades in Afrika en dat komt zo mondjesmaat naar boven. Je moet denken aan onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid en justitie-achtige zaken. Dat zou ontzettend jammer zijn. Ontwikkelingssamenwerking is deel van het bredere buitenlandbeleid van Nederland, dat gaat over vrede en veiligheid en sociale en economische ontwikkeling in de wereld. Daar kun je niet zomaar even stukjes uit knippen."

De woordvoerder van Ploumen ontkent dat er vanwege geldproblemen ontwikkelingsprojecten worden gestaakt. Ook spreekt hij met klem tegen dat er sprake zou zijn van een oekaze om geen contracten meer af te sluiten. Hij sluit niet uit dat er programma's gestaakt zijn, maar dan om andere redenen dan de asielproblematiek.

Najaarsnota
Het kabinet moet in de Najaarsnota een oplossing vinden voor de budgetoverschrijding van minister Ploumen. De vraag is of zij zelf het gat moet dichten, of dat andere ministeries een deel van de lasten moeten dragen.

Maar waar het dan vandaan moet komen? Filippini is duidelijk: "In ieder geval niet uit de budgetten voor ontwikkelingssamenwerking. Ik heb er wel eens aan gedacht wanneer de grens voor Ploumen bereikt is. Dit jaar is er een meevaller van 5 miljard, gebruik een stuk van die meevaller ervoor. Het gaat erom wat goede methoden zijn om de wortel van het probleem aan te pakken waardoor die vluchtelingen naar Nederland en de rest van Europa komen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen