Vluchtelingencrisis14 mrt '16 21:07

Vluchtelingen steken rivier bij Idomeni over

Auteur: Judith Laanen

Honderden vluchtelingen zijn door de Grieks-Macedonische grens heen gebroken door een rivier over te steken. Macedonië wil de de vluchtelingen nu terugsturen naar Griekenland.

Vluchtelingen steken de rivier bij de Grieks-Macedonische grens over. Foto ANP
Vluchtelingen steken de rivier bij de Grieks-Macedonische grens over. Foto ANP

De grens tussen Griekenland en Macedonië zit al dagen potdicht. Jan van 't Land van Artsen Zonder Grenzen is ter plekke in Idomeni, vlakbij de Macedonische grens. Hij zag dat de spanning steeg, maar had eigenlijk verwacht dat mensen de uitkomst van een volgende Europese top over vluchtelingen, die aanstaande donderdag gehouden wordt, en waarop over Idomeni beslist zou worden, zouden afwachten.

In plaats daarvan staken vandaag duizenden mensen de rivier bij Idomeni over. Afgelopen nacht zijn in het kamp pamfletten verspreid waarin iedereen werd opgeroepen om om 12 uur 's middags naar de grens te trekken. Bij de pamfletten zat een kaartje met een looproute naar de grens, vertelt Van 't Land. "Het plan was: als je met veel bent durft de politie ons toch niet tegen te houden."

In het kamp verblijven ongeveer 12.000 vluchtelingen in tenten in de modder, waarvan 2000 vandaag besloten de grens over te steken. De achterblijvers kunnen volgens Van 't Land naar de andere kant van de grens gaan, maar daar is het ook uitzichtloos. "De enige echte optie is om toch naar een ander kamp te gaan waar het iets minder erg is. Verder is er voor hen niet zoveel te verwachten."

De Balkanlanden hebben hun grenzen gesloten op te voorkomen dat vluchtelingen via de zogeheten Balkanroute naar Noord-Europa reizen. Nog altijd komen dagelijks 2000 nieuwe vluchtelingen Griekenland binnen, waardoor voor de Macedonische grens een grote concentratie van gestrande migranten is ontstaan.

Gerelateerde artikelen