Vluchtelingencrisis9 mrt '16 07:17

'Sluiting Balkanroute kan mensensmokkel in de kaart spelen'

Auteur: Thijs Baas

Het principe-akkoord dat de EU en Turkije gisteren sloten over de vluchtelingencrisis is juridisch onhoudbaar. Dat zegt Leo Lucassen, directeur Onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, tegen BNR. En het lijkt erop dat Europese politici dat niet in willen zien.

Beeld: ANP
Beeld: ANP

Servië en Slovenië besloten gisteravond tot sluiting van de Balkanroute. Daarmee willen de landen de Schengenzone herstellen. Maar zolang er niks verandert aan de druk voor de vluchtelingen - lees: de oorlog in het Midden-Oosten - zijn er weinig alternatieven voor de vluchtelingen. "Het toont de enorme onmacht van Europa", zegt Lucassen. "Dit is geen hogere wiskunde. Mensensmokkelaars zullen met de sluiting van de Balkanroute alleen maar actiever worden. Het is hun businessmodel."

 

Het principe-akkoord dat de EU en Turkije gisteren sloten is dan ook 'heel naïef', zegt Lucassen. "Men rekent zich hier rijk met een akkoord dat juridisch eigenlijk onhoudbaar is. De rechter zal absoluut niet accepteren dat Turkije een veilig land is. En het is heel naief om te denken dat Turkije die enorm lange kuststrook effectief kan bewaken. Het is bijna aandoenlijk hoe blij ze ermee waren, maar je zult binnen een paar weken zien dat dit echt niet gaat helpen."

Alternatieve vluchtroutes
Ook correspondent Stefan Bos denkt dat de problemen nog lang niet zijn opgelost nu Bosnië-Herzegovina en Albanië nadrukkelijk in beeld komen als alternatieve vluchtroutes en ook Servië en Hongarije staan nog altijd op scherp.

 

De autoriteiten laten alleen nog mensen toe met een visum voor de EU, maar die vlieger gaat voor 99,9 procent van de vluchtelingen niet op, zegt Stefan Bos. "Het komt er nu op neer dat er duizenden mensen vaststaan in de regen en de modder. Ze zijn ook echt geschokt over wat er verder met hun leven moet gebeuren. Ze hebben het gevoel dat ze alleen maar als getallen worden gezien en voor geld worden uitgewisseld tussen de Europese leiders."

Bosnië-Herzegovina
De kans op een verschuiving van de vluchtroutes is daarom groot, zegt Bos. Een land als Bosnië-Herzegovina komt nadrukkelijk in zicht als alternatief. "Je moet je afvragen waar de vluchtelingen dan verder heen moeten, maar ze hebben al gezegd dat ze rekening houden met een enorme invasie van vooral moslim-vluchtelingen, ook omdat er heel veel moslims zijn in het land."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen