Vluchtelingencrisis16 mrt '16 11:09

Zusterpartij Merkel dreigt EU-deal met Turkije op te blazen

Auteur: Sam de Voogt

De Duitse bondskanselier Merkel wil vrijdag tijdens een EU-top het vluchtelingenakkoord met Turkije uitonderhandelen. Maar ze krijgt nu naast oppositie van andere EU-lidstaten ook tegenwind van de CSU, de Duitse zusterpartij van haar CDU-partij.

De Beierse CSU weigert akkoord te gaan met visumvrij reizen voor Turken naar de EU. Gisteravond liet CSU-leider Horst Seehofer weten aan Merkel dat er wat hem betreft geen deal is als die belofte onderdeel blijft van het akkoord. De christendemocraten van de grotere CDU en de kleinere maar conservatievere CDU vormen samen een unie in de Duitse regering.

Dat betekent dat de CSU, hoewel klein, veel macht heeft, zegt correspondent Derk Marseille. "Seehofer kan de regering laten vallen als hij het er niet mee eens is. Dit kleine zusje is voor Merkel nu gewoon de belangrijkste tegenstander in de onderhandelingen met Turkije. Merkel zal die gesprekken aanstaande vrijdag voorzichtiger in moeten gaan."

 

Deelstaatverkiezingen
De weigering van de CSU vloeit uit de deelstaatverkiezingen van afgelopen weekend, waarbij de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland (AfD) forse winst boekte. Marseille: "Dat heeft het CSU ook gezien en zij zeggen tegen Merkel dat deze uitslag direct te maken heeft met het feit dat ze niet goed omgaat met de vluchtelingencrisis. De partij vreest dat als Turkije te veel ruimte krijgt, de AfD nog meer wind in de zeilen krijgt."

Het is niet voor het eerst dat de CSU zich verzet tegen het vluchtelingenbeleid van Merkel. Vorig jaar vingen journalisten een woede-aanval van CSU-leider Seehofer op waarin hij Merkel compleet afkraakte. Een dreigement de regering te laten vallen werd toen niet doorgezet.

Zelfs als Merkel de interne problemen weet op te lossen, dan staat ze nog voor een moeilijke opdracht aanstaande vrijdag. Andere lidstaten hebben ook problemen met de onderhandelingen. Zo dreigt Cyprus met een veto over de deal, tenzij er een aantal verregaande concessies worden gedaan door de Turken. Premier Rutte, momenteel tijdelijk EU-voorzitter, zei gisteren nog dat een akkoord met Turkije nog niet zeker is.

Gerelateerde artikelen