Vluchtelingencrisis18 mrt '16 13:10

Het migratieplan: gaat het lukken of klappen?

Auteur: Jolijn Mes

In Brussel zijn de onderhandelingen begonnen tussen de EU en Turkije over het migratieplan. De Europese leiders zijn er uit, maar nu moet Turkije nog instemmen met het plan.

ANP/EPA
ANP/EPA

Volgens Europa-verslaggever Anke Truijen zit premier Mark Rutte op dit moment met de Turkse premier Ahmet Davutoğlu om tafel: "Ook EU-president Donald Tusk en commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zitten daarbij. Zij leggen het voorstel van de 28 EU-leiders nu voor aan de Turken."
 
Volgens Truijen is het niet precies duidelijk hoe dat migratieplan er inmiddels uitziet: "We weten niet precies waar en hoe er is geschaafd aan het plan. Maar de grote kaders staan natuurlijk nog: Turkije gaat vluchtelingen uit Griekenland terugnemen en de EU neemt vluchtelingen uit Turkije op."

Truijen denkt dat er vandaag onderhandeld wordt over de uitwerking van de afspraken en de voorwaarden die door beide partijen gesteld zullen worden: "De Turken willen meewerken om de migratiestroom onder controle te krijgen. Maar daarvoor willen ze geld zien, afspraken om eerder visumvrij te kunnen reizen en ze willen natuurlijk de hoofdstukken openen richting EU-lidmaatschap."

Naar verwachting zullen de onderhandelingen de hele dag duren.

Gerelateerde artikelen