Vluchtelingencrisis1 apr '16 06:34

Meeste asielverzoeken in 2015 uit Syrië

Auteur: BNR Webredactie

Vorig jaar kwamen met ruim 30 procent de meeste asielverzoeken uit Syrië. Daarna volgden Afghanistan (14 procent) en Irak (10 procent). Dat meldt het CBS op basis van cijfers van Eurostat.

ANP
ANP

In totaal kreeg de Europese Unie 1,26 miljoen asielaanvragen in 2015, ruim twee keer zoveel als het jaar ervoor. Nederland verwerkte met 43.000 asielzoekers 3,4 procent van het Europese totaal. Per duizend inwoners werd vorig jaar 2,5 asielverzoek ingediend. Daarmee ligt het aantal asielzoekers per inwoner op het gemiddelde van de Europese Unie, zegt het CBS in nieuwe cijfers.

Meeste asielverzoeken in Hongarije
Hongarije kreeg met achttien aanvragen per duizend inwoners de meeste asielverzoeken vorig jaar. Op de tweede plek volgen Zweden met zestien en Oostenrijk met tien verzoeken per duizend inwoners. In Oost-Europa en Spanje en Portugal was het aantal asielzoekers in verhouding tot de bevolking laag.

Spreiding niet gelijk over EU
De spreiding van de asielzoekers was niet gelijkmatig. In het Verenigd Koninkrijk, maar ook in ons land, zat een groter deel asielzoekers uit Eritrea dan in andere EU-landen. Hongarij en Duitsland kregen veel mensen uit Kosovo en Albanië, in Italië vroegen veel Afrikanen asiel aan.

Ruim de helft asielzoekers man
54 procent van de indieners van een eerste asielverzoek was een volwassen man, 17 procent een volwassen vrouw en ruim 30 procent minderjarig. Vooral uit Oost-Europa kwamen meer vrouwen en kinderen dan gemiddeld. Van de Afghaanse asielzoekers was bijna de helft minderjarig.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen