
Gauri van Gullik, onderdirecteur Europa van Amnesty International, bezocht als onderzoeker de kampen. Op dit moment worden alle vluchtelingen die op de eilanden aankomen automatisch vastgezet, vertelt ze. "De situatie is vrij extreem. Er zijn veel teveel mensen, het is verschrikkelijk vol. Soms zitten 3 of 4 families op een hele kleine kamer, er zijn veel tenten buiten en er is te weinig toegang tot medische hulp."
Volgens Amnesty worden momenteel zo'n 4200 mensen in de detentiecentra op beide eilanden vastgehouden. De meesten van de vluchtelingen kwamen aan nadat de deal tussen de Europese Unie en Turkije in ging op 20 maart. Sommigen zitten al twee weken vast.
"Mensen zijn ontsnapt, maar ze worden absoluut binnengehouden", zegt Van Gullik. "Het wordt strikter en strikter, ze zijn officieel opgesloten." Verder zitten er "verschrikkelijk veel kinderen" en zag Van Gullik ook "meerdere mensen met een ernstige handicap, zelfs een klein kindje met ernstige symptomen van een chemische aanval in Syrië".
Van Gullik pleit voor een directe verwijdering van deze "zwakkere vluchtelingen" uit dit soort centra. "Dat hebben we zelf gezien en gedocumenteerd, dit moet meteen gebeuren."
De deal tussen Turkije en de Europese Unie stelt dat zoveel mogelijk mensen teruggestuurd moeten worden naar Turkije. "Dat is alleen niet de werkelijkheid in Griekenland", zegt Van Gullik. "Daar zijn ze hier nog helemaal niet klaar voor dus mensen kunnen hier nog heel lang vast zitten."