Vluchtelingencrisis13 apr '16 10:57Aangepast op 13 apr '16 17:28

Huisvesting afdwingen: het kan, maar heeft het zin?

Auteur: Marjan van den Berg

Gemeenten hebben juridische middelen in handen om projectontwikkelaars te verplichten asielzoekers op te vangen in leegstaande gebouwen. Maar de gemeenten zelf denken dat het dan onaantrekkelijk wordt om een pand te kopen.

Gemeenten kunnen meer vluchtelingen opvangen door een simpele eis te stellen: voor ieder gebouw dat zij verkopen, kunnen ze de koper verplichten daar de eerste paar jaren statushouders te huisvesten. Dat zegt Marc Wintgens, bouw- en vastgoedrechtadvocaat bij AKD en schrijver van het boek Leegstand en ruimte. "Dan wordt de eigenaar verplicht dat gebouw ook daadwerkelijk te gebruiken en het bijvoorbeeld niet leeg te laten staan."

Het Rijksvastgoedbedrijf doet dit al bij het voormalige hoofdkantoor van Sociale Zaken dat te koop staat, vertelt Wintgens. De koper moet daar vijf jaar lang sobere woonruimte aanbieden voor 350 statushouders. Voor het geschikt maken als woonruimte krijgt de koper een subsidie. De gemeente regelt een bestemmingswijziging.

'Gecompliceerde operatie'
Dit is niet altijd makkelijk uitvoerbaar, denkt Jos Wienen, burgemeester van Katwijk en voorzitter van de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). "Natuurlijk zullen er situaties zijn waarin je daar iets mee kunt, maar meestal denk ik dat het een buitengewoon gecompliceerde operatie is, want iemand wil iets kopen omdat hij er iets mee wil doen."

 

  

Het lijkt Wienen dan ook efficiënter en sneller om rechtstreeks afspraken te maken met eigenaren van onverhuurbare en onverkoopbare kantoorpanden. Ook dit verloopt nog altijd moeizaam, weet Wienen. Dit heeft vooral te maken met de vraag wie de investering doet voor het ombouwen van kantoren tot woningen, hoe dit zo goedkoop mogelijk kan, wie de exploitatie op zich neemt en hoe de investering wordt terugverdiend.

Toch blijft Wienen hoopvol. "Als je de prijs van zo'n woning in zo'n kantoorpand niet te hoog krijgt en je zou een oplossing vinden voor de vraag 'wie kan de investering doen', dan zit er in een flink aantal gemeenten in Nederland echt muziek in. Dus wij laten dat niet los. Daar zijn gemeenten mee bezig en naarmate er meer projecten gaan slagen, zullen meer gemeenten zeggen: jongens, dat willen wij ook. Ik verwacht daar toch echt wel resultaat van."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen