Vluchtelingencrisis13 apr '16 15:46Aangepast op 13 apr '16 16:55

Kamer wil onafhankelijk toezicht Turkijedeal

Auteur: Thijs Baas

De Tweede Kamer wil onafhankelijk toezicht op de naleving van de Europese deal met Turkije over het indammen van de vluchtelingenstroom uit Syrië, bleek tijdens een debat over het omstreden akkoord. Het opschorten van de vluchtelingendeal is volgens een Kamermeerderheid niet nodig.

Foto: ANP
Foto: ANP

PvdA-leider Samsom liet eerder weten dat het stoppen van de deal aan de orde als Turkije daadwerkelijk Syriërs terugstuurt, maar op dit moment neemt hij genoegen met opheldering over en mogelijke oplossingen voor de situatie, zegt politiek verslaggever Jeroen Stans. "Daarin hoor je al dat het veel milder is. Hij vulde nog verder bij aan dat de Europese Commissie aan de orde heeft gesteld, maar je kunt je afvragen of je daar echt de antwoorden krijgt waarmee de waarheid bovenkomt."

 

Oppositiepartijen pleitten voor een rol van bijvoorbeeld de VN-organisaties UNHCR en Unicef, maar zover wilde regeringspartij VVD niet gaan. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra heeft bedenkingen bij geluiden van onder meer mensenrechtenorganisatie Amnesty International: "Ik hoor wel geluiden, maar ik heb nog nergens een begín van een bewijs gezien dat er daadwerkelijk iets aan de hand is. Wij kunnen vanuit Nederland toch moeilijk verantwoordelijk gehouden worden voor daden van het Turkse regime."

Gerelateerde artikelen