Vluchtelingencrisis14 apr '16 11:27Aangepast op 14 apr '16 12:30

Rapporteur vraagt aandacht voor kindbruiden

Auteur: BNR Webredactie

In de laatste vier maanden van 2015 kwamen er zo'n 60 Syrische kindbruiden naar Nederland. Dat blijkt uit het rapport 'Zicht op kwetsbaarheid' van De Nationaal Rapporteur Mensenhandel.

Corinne Dettmeijer. Foto: ANP
Corinne Dettmeijer. Foto: ANP

Dat staat in het rapport 'Zicht op kwetsbaarheid' dat Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer vandaag heeft overhandigd aan minister Ard van der Steur.

In het rapport gaat speciale aandacht uit naar groepen kinderen die kwetsbaar zijn voor mensenhandel, zoals minderjarige Syrische meisjes die al in Syrië of in een vluchtelingenkamp zijn uitgehuwelijkt en vervolgens als kindbruid in Nederland belanden. Uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) blijkt dat er tussen juli 2014 en februari 2016 210 Syrische kindbruidzaken in Nederland waren. Na 1 september 2015 waren het er 60; de jongste van hen was 14 jaar. Er zijn ook - in lagere aantallen - kindbruidzaken bekend van meisjes uit Irak en Eritrea.

Achter de voordeur
Deze meisjes kunnen ook in Nederland ten prooi vallen aan bijvoorbeeld seksueel geweld en uitbuiting, schrijft Dettmeijer. "Mijn zorg is dat sommige van deze meisjes achter de voordeur verdwijnen, hetgeen hen kwetsbaar maakt om buiten het zicht van de samenleving uitgebuit te worden binnen het huishouden", schrijft Dettmeijer in het rapport. "Deze meisjes moeten, net als elk kind in Nederland, de bevrijdende kracht van onze waarden ervaren."

Andere groepen die in het rapport aan de orde komen, zijn Roma-kinderen, illegaal verblijvende kinderen, kinderen werkzaam in productieketens van grote bedrijven, kinderen met anorexia, lesbische, biseksuele, homoseksuele en transgender kinderen, en kinderen die zich bij IS willen aansluiten.

Gerelateerde artikelen