
Dijkhoff herkent zich in de wens van de Kamer om scherpere voorwaarden door te voeren. Hij wil daarom op korte termijn met de Kamer in gesprek over eventuele aanvullende wensen en de haalbaarheid daarvan, zegt hij tegen verslaggever Jaap Jansen. "Als de rechter heeft aangegeven dat iets een serieuze aangelegenheid is, kun je goed volhouden dat het moet leiden tot het niet verlenen van asiel."
De precieze voorwaarden voor uitzetting of het niet verlenen van asiel wil Dijkhoff in samenspraak met de Tweede Kamer vaststellen. "Maar ik vind dat de wet wel wat scherper kan en daar gaan we dus mee door. Ook mensen die crimineel zijn en uit Syrië komen kun je zeggen dat je ze geen asiel geeft. Iemand terugsturen naar Syrië is een andere zaak, maar je kunt wel verblijfsrecht onthouden en zeggen dat iemand geen recht heeft om in Nederland te zijn."
Oorlogsmisdaden
Op dit moment wordt al geen asiel verleend aan mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden, benadrukt Dijkhoff. En ook het internationaal recht biedt aanknopingspunten. "Hoe ernstiger een overtreding of misdrijf is, hoe makkelijker je aan zo'n drempel voldoet. Die drempel is niet glashard opgeschreven, dus ik zal met de Kamer het gesprek voeren over wanneer wij denken dat we met vertrouwen een drempel kunnen inbouwen die ook standhoudt."