Vluchtelingencrisis10 sep '15 19:03Aangepast op 15 sep '15 14:51

Reportage | Nederlanders helpen vluchtelingen op Lesbos

Auteur: Judith Laanen

Tientallen Nederlanders zijn deze week afgereisd naar het Griekse eiland Lesbos om daar vrijwillig hulp te bieden aan de duizenden vluchtelingen die elke dag aankomen. BNR-verslaggever Geert Jan Hahn ging op pad met initiatiefnemers van een particuliere hulpactie.

Malou van Breevoort en Maaike Lucas kwamen zelf in actie na het zien van de foto van het aangespoelde jongetje op het strand. "We hebben heel impulsief op Facebook een bericht gezet." In zes dagen tijd verzamelden ze 200 kilo aan voornamelijk kinderspullen: nooddekens, melkpoeder, melkflesjes, kleding, babydoekjes, luiers.

De spullen worden naar de Help for Refugees op Molyvos gebracht, dat op zo'n zeventig kilometer van havenstad Mytilini ligt. Langs die route lopen veel vluchtelingen die naar de havenstad van Lesbos trekken. "Daar komen ze in gammele bootjes aan en willen ze door naar het Griekse vasteland. Ze zijn moe, dorstig en kapot", zegt Hahn.

Machteloosheid overheerst, zeggen Van Breevoort en Lucas. Maar hun hulp komt als geroepen: "Je ziet meteen dat het op de goede plek terecht komt. Er wordt iets mee gedaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen