Vluchtelingencrisis21 sep '15 12:15Aangepast op 21 sep '15 15:36

In Griekenland verdwijnen de vluchtelingen in het niets

Auteur: Marjan van den Berg

Griekenland doet niks om vluchtelingen te registreren, laat staan op te vangen, terwijl het daarvoor geld van Europa krijgt.

Foto: BNR
Foto: BNR

Europa heeft geld overgemaakt voor het opzetten van zogenaamde hotspots. Daar kunnen vluchtelingen worden opgevangen en geregistreerd, om hen vervolgens over de EU te verdelen. Maar op dit moment is er in Griekenland nog geen spoor van zo'n hotspot te bekennen. Het land doet niets met het Europese geld.

“Er is een gebrek aan screening”, zegt Eliza Goroya van Amnesty International Griekenland. “Er is hier niemand die de zwaksten eruit pikt en de benodigde hulp biedt. De lokale autoriteiten zijn weigerachtig, de landelijke overheid lijkt incapabel. Europa moet in actie komen om een oplossing te vinden voor wat hier gebeurt.”

Goroya staat in de haven van Piraeus bij Athene, waar net een veerboot arriveert van de Griekse eilanden, en waar een hotspot gepland was. Aan boord van het schip duizenden migranten. Velen zeggen uit Syrië te komen en onderweg te zijn naar landen als Duitsland, Zweden en Nederland.

Verdwenen
De enorme groep wordt opgewacht door slechts zeven agenten, één ambulance en zo’n 20 taxi’s. Na ongeveer anderhalf uur is de veerboot leeg en zijn de vluchtelingen verdwenen.

 

Terwijl registratie hard nodig is om de vluchtelingen goed over Europa te kunnen verdelen, zegt Goroya. “Aankomstlanden moeten worden ontlast. Mensen moeten worden verplaatst en gelijkmatig verspreid over landen waar zij waardig kunnen leven en waar hun mensenrechten worden verwezenlijkt.” Maar daar heb je organisatie voor nodig. Goroya: “Die is er niet.”

Vechtende lidstaten
GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini is er niet blij mee dat Griekenland geen haast maakt met de opvang en registratie van asielzoekers. “Je mag de Griekse overheid erop aanspreken dat ze nog steeds hun systemen niet op orde hebben. En dat daar geen hulpverleners staan, is natuurlijk volledig idioot.”

Toch begrijpt ze het wel. “Ik denk dat Griekenland ook snapt dat, zolang de lidstaten met elkaar vechten over het herverdelen van vluchtelingen, Griekenland wel kan administreren en registreren, maar daarna met de vluchtelingen blijft zitten.”

  

Het gevolg van de huidige impasse, zegt Sargentini, is dat vluchtelingen op eigen houtje Europa in trekken. “Dat is voor hen zeer onverstandig en voor de lidstaten zoals Kroatië en Slovenië heel onprettig, omdat zij mensen dan on the fly moeten opvangen.”

Gerelateerde artikelen