Vluchtelingencrisis22 sep '15 19:13

'Niet de manier om op lange termijn mensen op te vangen'

Auteur: Thijs Baas

Na alle noodgrepen om vluchtelingen op te vangen, is het nu tijd voor een serieus opvangplan van het kabinet. Dat zegt Jasper Kuipers, adjunct-directeur Vluchtelingenwerk Nederland. In plaats van afgelegen kazernes.

Tot nu toe heeft  de opvang in alle bereidwillige gemeenten vooral het karakter van noodopvang, zegt Kuipers. "Dat is natuurlijk ontzettend sympathiek, maar wat mij betreft moeten we daar zo snel mogelijk van af en pro-actiever de opvang van vluchtelingen vormgeven. Het getuigt natuulijk niet van een erg vooruitziende blik. Opvang is eigenlijk een voorbereiding op integratie; integratie in de Nederlandse samenleving of herintegratie in landen van herkomst. Maar ze ver wegstoppen in een weiland, dat is geen oplossing."
 

 

Midden-Oosten
Het kabinet moet dan ook snel met een plan komen, vindt Kuipers, over hoe het de komende zes maanden vluchtelingen gaat opvangen. En daarna: "We weten dat het conflict in het Midden-Oosten al jaren duurt en ik wil hierbij wel de voorspelling doen dat dat conflict nog wel even gaat duren. Er komen vluchtelingen en hoe mooi het ook is dat we veldbedjes neerzetten en tenten opzetten: dit is niet de manier waarop we op de lange termijn de mensen moeten opvangen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen