Vluchtelingencrisis6 nov '15 07:00

Een complexe situatie, maar van een crisis is geen sprake

Auteur: Thijs Baas

De stemming in Duitsland rond de opvang van vluchtelingen wordt grimmiger. In de stad Essen in de deelstaat Noordrhein-Westfalen bij de Nederlandse grens komen sportverenigingen massaal in opstand. In de honderden sporthallen die zij gebruikten, komen nu vluchtelingen te zitten.

Foto: ANP
Foto: ANP

BNR-correspondent Derk Marseille ging poolshoogte nemen in Essen, waar gesproken wordt van een 'complexe situatie': sporters kunnen op sommige plekken steeds moeilijker trainen omdat sporthallen gebruikt worden voor de opvang van vluchtelingen. De taekwondoclub zou graag vluchtelingen lesgeven om de integratie te bevorderen, maar de ruimte ontbreekt eenvoudigweg, ook voor de eigen leden. 
 


 

Nu zijn de vluchtelingen nog aan het bijkomen, maar als het winter wordt en de verveling toeslaat, kan in deze vaak uitzichtloze situaties, makkelijk de vlam in de pan slaan. Het hoofd van de crisisdienst in Essen kent de problemen, maar het is nog volkomen onduidelijk hoe lang de sporthallen nog moeten worden benut voor de opvang van vluchtelingen. Tegen het einde van het jaar zijn er in totaal 400 tot 600 sporthallen nodig, 10 procent van het totaal in Duitsland.

Gerelateerde artikelen