Vluchtelingencrisis11 okt '15 15:18Aangepast op 11 okt '15 23:20

Opstootjes bij Pegida-betoging in Utrecht

Auteur: BNR Webredactie

Honderden mensen verzamelden zich zondagmiddag op het Vredenburg in Utrecht voor een betoging van Pegida, een uit Duitsland afkomstige anti-islamitische beweging. De betoging is na aanvang vrijwel onmiddellijk ontaard in opstootjes.

Vlak na aanvang van de Pegida-demonstratie wordt deze dame gearresteerd. Zij had zich tussen de Pegida-aanhangers verschanst.  (Foto: Bas van Setten, BNR)
Vlak na aanvang van de Pegida-demonstratie wordt deze dame gearresteerd. Zij had zich tussen de Pegida-aanhangers verschanst. (Foto: Bas van Setten, BNR)

De politie is massaal aanwezig bij zowel de Pegida-betoging als bij een tegendemonstratie van de Internationale Socialisten elders in de stad. Tegendemonstranten kwamen langslopen toen de eerste toespraak was begonnen op het Vredenburg. Dat resulteerde meteen in duw- en trekwerk, waarop de massaal aanwezige politie in actie kwam.

Hermetisch afgesloten
De tegendemonstranten werden van het Vredenburg gedirigeerd en het plein werd vervolgens hermetisch afgesloten. De Anarchisten en socialisten verplaatsten zich naar de rand waar zij de Pegida-demonstratie probeerden te overstemmen.

Pegida-aanhangers en tegen-demonstranten schreeuwen over en weer.
Pegida-aanhangers en tegen-demonstranten schreeuwen over en weer.

 

Het winkelend publiek reageerde verrast op de massaal uitgerukte politie en de demonstranten. Sommigen kwamen vast te zitten op het Vredenburg toen het werd afgesloten. Daarnaast zagen enkele winkeleigenaren zich genoodzaakt de deuren te sluiten. 

De demonstratie van Pegida is gericht tegen de komst van vluchtelingen en wil dat onder meer moskeeën en islamitische scholen dichtgaan. Onder de sprekers zondag is ook Lutz Bachmann, de oprichter van het uit Dresden stammende Pegida (Patriottische Europeanen Tegen Islamisering Van Het Avondland).

Lutz Bachmann aan het woord
Lutz Bachmann aan het woord

 

Protestbeweging
Aanhangers van Pegida kwamen vanmiddag om twee uur samen op het Vredenburg. Officieel is geen toestemming gegeven, meldt NU.nl. Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht verbood dat afgelopen week, omdat hij het gevaar op confrontaties met tegendemonstranten te groot vond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen