Vluchtelingencrisis27 nov '15 14:45Aangepast op 27 nov '15 18:01

Dit jaar 350 miljoen extra voor opvang vluchtelingen

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet maakt voor dit jaar nog 350 miljoen euro vrij voor opvang van vluchtelingen, meldt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

Voor 2016 gaat het om een bedrag van 400 miljoen. Dat liet minister Dijsselbloem van Financiën vrijdag weten.

De bedragen worden deels opgebracht via het budget dat is uitgetrokken voor ontwikkelingssamenwerking. Dat is gekoppeld aan de omvang van de Nederlandse economie en doordat die groeit, is het ontwikkelingsbudget in euro's ook hoger. Het overige geld komt van de nog niet uitgegeven budgetten van andere ministeries.

Behalve de bedragen voor de opvang van asielzoekers in het eerste jaar, kosten de afspraken die het kabinet heeft gemaakt met provincies en gemeenten ook extra geld. Dat gaat om 187 miljoen euro. De financiële dekking daarvoor gaat Dijsselbloem in het voorjaar vinden.

Dijsselbloem had het budget voor de opvang van asielzoekers eerder dit jaar al verhoogd naar 835 miljoen euro. Maar ook dat blijkt dus ruim onvoldoende. Door de enorme instroom van vluchtelingen houdt het kabinet dit jaar en volgend jaar rekening met een totaal van 58.000 nieuwe asielzoekers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen