Vluchtelingencrisis9 okt '15 07:49Aangepast op 9 okt '15 08:35

Minister-president neemt vluchtelingendossier in handen

Auteur: Karlijn Meinders

Wordt het vluchtelingenvraagstuk nu een chefsache? Minister-president Mark Rutte gaat deze morgen met de gemeenten om de tafel zitten over de opvang van vluchtelingen. Ook staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie en de provincies schuiven aan.

Politiek-verslaggever Jeroen Stans: "Het gaat allang niet meer alleen over de opvang van asielzoekers, het gaat ook over de grote onvrede die er is bij een deel van de bevolking. Het kabinet wil natuurlijk uit alle macht voorkomen dat wat we in Oranje hebben gezien, nog een keer gebeurt."

De gemeenten willen dat er kleinschalige opvang komt, vertelt Stans. "Het COA kijkt nu steeds naar hele grote plekken, maar volgens de gemeenten wordt daardoor de weerstand bij de lokale bevolking alleen maar groter. Als dat voorkomen kan worden door kleinere groepen op te vangen, dan hoeft Dijkhoff niet zoals in Oranje een besluit door te drukken."

Hiervoor zal wel meer geld beschikbaar gesteld moeten worden, vertelt Stans. "Maar dat hoeft volgens minister Dijsselbloem van Financiën niet direct een probleem te zijn. Volgens de Volkskrant zou er ook een oplossing kunnen liggen bij het bouwen van een aantal prefab-woningen om de AZC's te ontlasten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen