Vluchtelingencrisis4 nov '15 16:56Aangepast op 4 nov '15 17:24

'IS-strijder onderweg naar Nederland'; CU stelt Kamervragen

Auteur: Mark Hulstein

Een beruchte IS-terrorist is op weg naar Nederland of Duitsland. Dat zegt Aboe Mohammed van het Syrische ondergrondse netwerk ‘Raqqa Is Being Slaughtered Silently’.

ANP
ANP

Hij was woensdagmiddag op bezoek in de Tweede Kamer, op uitnodiging van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. "Hij heeft specifiek een naam genoemd van een jihadist die onderweg zou zijn of al in Duitsland of Nederland zou kunnen zijn. Deze man komt ook uit een specifieke plaats. Die gegevens hebben we opgevraagd", zegt Voordewind. Het Kamerlid heeft Kamervragen opgesteld. Voordewind hoopt morgen al antwoord te krijgen op die vragen, voor het debat met de staatssecretaris en minister-president.

In beeld
Voordewind: "Ik hoop dat de MIVD en AIVD deze meneer in beeld hebben. Zodat we deze man zo snel mogelijk kunnen oppakken en ondervragen." De Nationaal Coördinator Terroristenbestrijding en Veiligheid (NCTV) geeft aan dat het geen aanwijzingen heeft dat er terroristen mee komen met de vluchtelingenstroom. In dit geval zouden er ook geen aanwijzingen voor zijn. Wel zouden ze deze IS-strijder kennen. Maar, meent het NCTV, het gaat om een oud bericht van ongeveer een maand geleden.

"Waarom pakt het Openbaar Ministerie die man dan niet op?", vraagt het ChristenUnie-Kamerlid zich af. "Ik ben er mede voor verantwoordelijk dat de veiligheid in Nederland wordt gegarandeerd. Als er jihadisten tussen zitten moeten we die zo snel mogelijk oppakken en ondervragen."

Gerelateerde artikelen