Vluchtelingencrisis25 nov '15 06:23Aangepast op 25 nov '15 14:02

ChristenUnie: 800 miljoen extra voor opvang asielzoekers

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet moet 800 miljoen euro extra uittrekken voor de opvang van asielzoekers. Daarvoor pleit de ChristenUnie op BNR. De vluchtelingenopvang valt bijna een miljard euro duurder uit dan gepland, en dat slaat een gat in de begroting van Ontwikkelingssamenwerking.

Foto: ANP
Foto: ANP

De opvang van asielzoekers wordt in het eerste jaar betaald vanuit de begroting van minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking. Dat betekent dat de asielopvang ten koste dreigt te gaan van armoedebestrijding elders in de wereld. Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie wil dat voorkomen, zegt hij in gesprek met politiek verslaggever Laurens Boven.

Het geld kan volgens Voordewind op z'n minst gedeeltelijk komen uit de vijf miljard euro die het kabinet opzij had gelegd om de belastingen te verlagen. Deze lastenverlichting staat op losse schroeven, omdat het kabinet er niet in is geslaagd voldoende steun te vinden in de Eerste Kamer.

Beschaafd

"Ik zou het alleszins redelijk vinden om naar dat bedrag te kijken, in ieder geval voor een paar honderd miljoen, om de ergste nood te lenigen. We moeten asielzoekers humaan opvangen. We zijn een beschaafd land, dus zorgen voor vluchtelingen mag niet ten koste gaan van de werkelijke armoedebestrijding, waar Ploumen ook verantwoordelijk voor is."

Ploumen zegt in een reactie tegen BNR dat zij met haar collega's in het kabinet aan het bekijken is hoe het gat kan worden gedicht. "We zijn de actuele cijfers aan het bekijken. Die zetten we allemaal op een rij." Uiterlijk 1 december moet er helderheid zijn, want dat is de laatste dag waarop het kabinet aanpassingen in de begroting voor volgend jaar aan de Tweede Kamer kan voorleggen, in de zogeheten Najaarsnota.

De Tweede Kamer praat vandaag met Ploumen over haar begroting.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen