Vluchtelingencrisis23 nov '15 11:13Aangepast op 23 nov '15 11:50

Opvang Heumensoord sluit per 1 juni

Auteur: Thijs Baas

Het tentenkamp voor vluchtelingen in Heumensoord bij Nijmegen gaat per 1 juni verdwijnen. Dat zegt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen op BNR. De komende tijd wordt gezocht naar andere locaties.

Foto: ANP
Foto: ANP

Samen met het COA, de gemeente Heumen, het waterwinbedrijf en Natuurmonumenten is afgelopen week besloten om de opvang in het tentenkamp op Heumensoord af te bouwen. In januari moet er een alternatief plan liggen, zegt Bruls. "We gebruiken dezelfde periode om na te denken hoe we op een andere locatie - vermoedelijk kleinschaliger - noodopvang gaan bieden. Want ik heb wel de indruk dat deze toestroom van vluchtelingen nog fors zal doorgaan."
 


 

Nijmegen heeft met Heumensoord als enige stad een echt grootschalige opvang van asielzoekers binnen de gemeentegrenzen. Maar liefst 2.800 vluchtelingen hebben er een plek gevonden. Daarnaast biedt de stad plaats aan 375 mensen in een AZC, maar omdat de nood hoog is, zal dat nog worden uitgebreid naar 450 mensen. Toen afgelopen weekend de laatste vluchtelingen kwamen heeft het COA besloten dat het zo goed was, dat ze het zo nog konden handelen, maar dat het terrein geen plaats biedt aan meer mensen."

Voldoende draagvlak
Bruls ziet lang niet overal hetzelfde draagvlak dat hij in zijn eigen gemeente - enkele wanklanken daargelaten - waarneemt. "Het argument dat het draagvlak onder de bevolking onvoldoende is, is eigenlijk zeggen: 'een ander deel van de gemeenten moet wél voldoende draagvlak tonen'. Met alle begrip voor de vrees die er bij mensen bestaat: ik zou niet weten waarom de burgers van Nijmegen wél voldoende draagvlak moeten hebben en anderen niet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen