Vluchtelingencrisis9 sep '15 19:53Aangepast op 9 sep '15 23:38

'Lastigvallen boten door Turkse kustwacht aan orde van de dag'

Auteur: Thijs Baas

De Turkse kustwacht maakt zich dagelijks schuldig aan het destabiliseren van overvolle rubberboten met vluchtelingen door er met speedboten rondjes omheen te varen. Dat zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling op basis van meldingen van vrijwilligers die er elke dag staan. "Ze veroorzaken bewust watergolven en dat is natuurlijk schandalig."

Foto: Geert Jan Hahn
Foto: Geert Jan Hahn

De afgelopen twee dagen zijn 18.000 vluchtelingen op Lesbos geregistreerd en hebben er 13.000 per boot het Griekse vasteland bereikt. Daarmee wordt het vluchtelingenprobleem op het Griekse eiland voor de Turkse kust iets minder nijpend, maar vlekkeloos verloopt het er nog allerminst. "Op het gebied van mensenrechten en van humanitaire hulp hebben we nog heel veel te doen", zegt Ceelen.

Herverdeling
Want het is leuk en aardig dat er wordt gekeken naar een herverdeling van 160.000 vluchtelingen over Europa, zegt ze, maar de internationale gemeenschap mag ook wel de schouders zetten onder de hulp voor slachtoffers van de vele conflicten in de wereld. "Ik vind dat we de dure plicht hebben om de consequenties van de vele conflicten en oorlogen in de wereld op een menswaardige manier te dragen."


 

Op Lesbos zal met ingehouden adem zijn geluisterd naar de plannen van Eurocommissaris Juncker, die vanochtend een verplicht systeem presenteerde om de in totaal 160 duizend vluchtelingen op te vangen die naar Europa in willen komen. "Toen ik hier begin juli was, vond ik het hier al de hel. Mensen werden niet opgevangen en in middels is hun aantal verdrievoudigd. Er is nauwelijks iets gedaan aan opvang en er is nog steeds niet goed nagedacht over hoe je zorgt voor een goede doorstroming."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen