Vluchtelingencrisis14 sep '15 15:20

Taalcoach worden? Heb geduld en houd het praktisch

Auteur: Bas van Setten

Vluchtelingenorganisaties worden platgebeld door mensen die Nederlands willen leren aan een vluchteling. Redacteur Maria Punch volgt taalontwikkeling voor BNR Nieuwsradio en duikt deze keer in de wereld van de taalcoach voor vluchtelingen.

ANP
ANP

Volgens Punch zijn de aanmeldingen van mensen die vluchtelingen Nederlands willen leren meer dan welkom. Punch: "Ik sprak met VluchtelingenWerk Nederland en zij vertelden dat ze nog nooit zoveel aanmeldingen van vrijwilligers binnenkregen." De inschatting voor dit jaar van VluchtelingenWerk Nederland is dat ze, bovenop de ruim zevenduizend mensen die al actief zijn, enkele duizenden vrijwilligers extra kunnen gebruiken. Een aanzienlijk deel daarvan kan worden ingezet als taalcoach.

 

Valkuilen
In principe kan iedereen taalcoach worden. Je hoeft er bijvoorbeeld geen onderwijsachtergrond voor te hebben. Het is belangrijk dat je een verklaring omtrent gedrag kunt inleveren. Voor aanvang krijgt de vrijwilliger eerst een training, want er is volgens Punch een aantal belangrijke valkuilen. "Zo is het niet slim om heel nadrukkelijk naar het verleden van een vluchteling te vragen. Het kan zijn dat die persoon getraumatiseerd is en daar helemaal niet over wil praten. Daarnaast kent de Nederlandse taal veel dubbele betekenissen. ‘Het loopt niet lekker tussen ons’ is hier een mooi voorbeeld van. Probeer dit soort zinnetjes zoveel mogelijk te vermijden, want als je net het werkwoord ‘lopen’ hebt geleerd is dit nogal verwarrend.

Heb geduld
VluchtelingenWerk Nederland is nog druk bezig om alle aanmeldingen te inventariseren. Nieuwe vrijwilligers kunnen zich nog steeds via de site aanmelden. Het kan wel even duren voordat iedereen antwoord krijgt, dus heb geduld, vraagt persvoorlichter Martijn van der Linden van VluchtelingenWerk Nederland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen