Vluchtelingencrisis6 nov '15 15:27Aangepast op 6 nov '15 16:05

'Geen ruimte voor demonstratie kwaadwillenden'

Auteur: Thijs Baas

Anti-islambeweging Pegida mag morgen niet demonstreren in Utrecht. De eerder aangekondigde demonstratie zondag in het Hogelandsepark aan de rand van het stadscentrum mag wel doorgaan. Dat zegt de Utrechtse burgemeester Van Zanen tegen verslaggever Renee van Heteren.

Foto: ANP
Foto: ANP

Enige tijd geleden ontving de burgemeester kennisgevingen voor demonstraties op zaterdag (Utrecht bekent Kleur) en zondag (Pegida). Waar mogelijk wordt het grondwettelijk recht om te demonstreren gehonoreerd, benadrukt Van Zanen, maar de aankondiging van een tegendemonstratie op zaterdag werd ook hem te gortig. Erg spijtig, vindt de burgemeester. "Er zijn grote kansen op wanordelijkheden. Het had niet gehoeven, maar dit is niet beheersbaar te houden, daar is de situatie te ingewikkeld voor."
 


 

Kwaardwillenden
Twee demonstraties op verschillende tijdstippen en verschillende plekken - liefst een beetje buiten het centrum - dat was zeker aanvaardbaar geweest. Vandaar ook dat Van Zanen er niet over peinst om de geplande demonstraties op te schorten. "Het is een grondwettelijk recht en goedwillende mensen die willen demonstreren, kunnen morgen en zondag in Utrecht terecht, kwaadwillenden niet. Het recht op demonstratie geeft niet het recht op een gewelddadige confrontatie."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen