Vluchtelingencrisis10 mei '16 21:12Aangepast op 11 mei '16 16:49

CDA overweegt alternatief plan voor Turkije-deal

Auteur: Judith Laanen

Het CDA overweegt een alternatief plan voor de vluchtelingendeal met Turkije, als waarschuwing aan het adres van president Erdogan. Dat zegt CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers tegen BNR.

Foto ANP
Foto ANP

Het CDA vindt dat Europa alternatieven achter de hand moet hebben, omdat de EU niet afhankelijk kan zijn van Turkije. Daarom pleit Lenaers voor opvang in Griekenland. "Je ziet nu al dat veel vluchtelingen geen asiel aan willen vragen in Griekenland. Daarom moet je veel meer focussen op opvang op de Griekse eilanden, waardoor ze minder geneigd zijn om de oversteek naar Turkije te maken." 

Om Griekenland enigszins te ontlasten is het vooral belangrijk om de instroom te verminderen, zegt Lenaers. Als je daarvoor zorgt en als mensen weten dat ze vanuit Griekenland niet verder kunnen reizen naar de rest van Europa, dan heb je een deel van dat probleem ondervangen. Dat is geen kwestie van Erdogan in de steek laten, maar het is wel een manier om de verhoudingen gelijk te trekken. Het doorwuiven van die bootjes naar Griekenland bracht hem in een hele sterke onderhandelingspositie, omdat de EU daar geen antwoord op had."

Vluchtelingenkampen op Griekse eilanden, zes miljard naar Grieken
Aandacht en geld zouden bijvoorbeeld verlegd kunnen worden naar Griekenland, zegt Lenaers. De Europese Unie zou in het geheim al werken aan een plan dat zich volledig concentreert op Griekenland, omdat Erdogan zich niet aan de afspraken houdt, zoals het Duitse blad Bild gisteren al meldde, op basis van een EU-minister die anoniem wil blijven. Morgenavond debatteert het Europarlement erover.

In het uitgelekte plan staat dat de Griekse eilanden een semi-permanent vluchtenlingenkamp worden, zoals de noodkampen in Jordanië en Libanon. Griekenland handelt de asielaanvragen af, en degenen die niet toegelaten worden moeten direct terug naar het land van herkomst.

Om Griekenland tegemoet te komen, zou de aan Turkije beloofde zes miljard euro aan de Grieken worden gegeven. De Turkije-deal was juist bedacht om Griekenland te ontlasten.

Grote zorgen of Turken afspraken nakomen
In de Europese Unie zijn grote zorgen of de Turken de afspraken nog wel na gaan komen, omdat de Turkse premier Davutoglu opgestapt is. De voormalig premier onderhandelde namens Turkije over de deal en was binnen de regering één van de belangrijkste voorstanders.

President Erdogan kondigde vorige week aan dat hij de wetgeving rond terrorisme niet aanpast, terwijl het een EU-voorwaarde is voor het visumvrij reizen van de Turken binnen de EU.

Gerelateerde artikelen